Avaldatud: 20 aprill, 2020

Jõeniidu puhkemajad Rõuge vallas Trolla külas meelitavad oma rahuga. Siia ei ulatu linnakära ega -rutt, siin on ajal sootuks teine kulg. Nagu maal vanaema-vanaisa juures, kus laual ootab alati värskelt küpsetatud leib ja kann külma kitsepiimaga.

“Seda rahu meie juurde otsima tullaksegi,” teab pererahvas Ester ja Kalju Mängli tänu klientide tagasisidele. “See teeb palju rõõmu, kui külastajad ütlevad, et me juures on väga hea olla!”

Selles, et Ester ja Kalju naudivad ka ise üle kõige oma Haanjamaa kuplite vahele loodud kodus olemist, pole kahtlustki. Kalju suguvõsa maile rajatud talus on üles kasvatatud kuus last, nüüd saavad Ester ja Kalju rõõmustada juba seitsme lapselapse üle.


Koht, kus saab nautida vaikust ja rahu. Foto Jõeniidu talu

“Maal elab ikka ära – isegi siis, kui midagi justkui teha pole,” leiab peremees. See teadmine on kujunenud ajaga. Kui sovhoosid lagunesid, mõtlesid seni metsanduses toimetanud Kalju ja Haanjas velskrina töötanud Ester, et rajavad oma talu. Tosin lüpsilehma tundus toona paras. “Lapsed olid väikesed, aga kui oled noor, on energiat palju. Ehitasime lehmalauda, traditsiooniliselt on maal ju ikka lehmi peetud,” märgib Kalju.

Ent siis tuli hullem kriis kui perestroika – vene turg kukkus tagant, väiketootjatelt enam lehmapiima vastu ei võetud. “Vaat need olid kehvad ajad – mõtled, kuidas hakkama saada. Otsustasime lehmapidamise lõpetada. See oli valus otsus, aga vanamoodi enam ei saanud.”

Perele jäeti algul oma tarbeks üks lehm. See aga tähendas 25 liitrit piima päevas. Ühele perele liig mis liig. Nii vahetati lehm kitse vastu. Sellest otsusest sai alguse sootuks uus suund Jõeniidu talu loos.

Peremees Kaju sõnul on kitsed ühed muhedad loomad. Foto Jõeniidu talu

Kits nimega Elisabeth I

Ester ja Kalju tutvusid Valgemetsa pioneerilaagris tänu oma elukutsevalikule – Kalju on hariduselt bioloogiaõpetaja, Ester meditsiiniõde. Kalju juhendas laagris fotoringi, Ester vaatas laste tervise järele. Said seal kokku ja jäidki.

“Me oleme koos ikka igasuguseid aegu näinud. Igast olukorrast on midagi õppida. Kui tahta, saab alati hakkama – peaasi, et tervist on!” märgib peremees.

Nii sätiti pärast lehmapidamise lõpetamist suund kitsepidamisele, leivateole ja turismile. “Kitsed on ühed muhedad loomad – emotsionaalsed! Kõige rohkem annab meil piima Elisabeth I,” muigab Kalju. Nimed on kõigil Jõeniidu talu 24 kitsel. Nimepidi hüüdes tulevad nad pererahva juurde, ja siis, kui keegi pättust teeb, saab nimepidi noomida. “Eks nad ikka vahel trikitavad – kui aed ei pea, lähevad ja koorivad puud ära. Liiki ei vali, kõik puud lähevad kaubaks.”

Särast Kalju silmis annab lugeda, et kitsed on tema teema. “Meil on tööjaotus – ma tegelen kitsedega, perenaine teeb juustu ja leiba,” jutustab peremees ja naerab, et kui perenaine lauta tuleb või jalutab karjamaalt mööda, hakkavad kitsed kohe määgima. “Tal on neile ikka head ja paremat taskus!”

Kalju lemmikaeg on praegu, kui kitsedel sünnivad talled. See on kõige emotsionaalsem aeg. “Täna öösel oli kaks talle sündinud, kolm kitse on meil veel poegimata. Ootame!”

Perenaise meelistöö aga on leivaküpsetamine. See tuleb tal imeliselt välja.

Igal reedel pakib Kalju perenaise tehtud leivad, tellitud kitsepiima ja -juustu autosse ning viib Võrru klientidele. “Meil on väike tootmine. Teeme täpselt nii palju, kui teame, et ära ostetakse. Suurde turgu me ei taha trügida, meile meeldib nii, et on parasjagu. Oluline, et iga asja tehes teed nagu endale – siis on kvaliteet hea!”

See ei tähenda, et kõik oleks algusest saati läinud justkui lepase reega. Peremees naerab, et esialgu üritasid nad juustu teha toorpiimast. Sinna aga jäävad võõrbakterid sisse ja küpsemise käigus tekib maitse, mis ei meki üldse hästi. “Praegu aga on mu üks lemmikuid halloumi-juust. See on grilljuust, käib kuumutamistsüklist läbi ja on alati väga hea kvaliteediga!”

 

Puhkemajad pakuvad privaatsust

Juustu ja kitsepiima saavad mekkida ka toredad külalised, kes Jõeniidu puhkemajja tulevad. “Meil on puhkemajad, kuum saun ja külm tiik – paras perele, mõnus seltskonnale,” tutvustab Kalju. Kokku 15 voodikohta, puhkemaja broneeritakse korraga ühele sõpruskonnale.

Põhihooaeg on suvel, siis kuuleb puhkemajadest nii eesti- kui muukeelset juttu. Pererahva sõnul jagunevad külalised rahvuse järgi üsna pooleks – pooled on kodumaalt, pooled välismaised turistid. “Puhka Eestis ja Booking.com on head kanalid, tänu neile meid leitakse,” märgib peremees.

Puhkemajade nimes on peidus parim vihje, mida Jõeniidul kõige mõnusamalt teha saab. Puhata.

See tähendab hommikuti kaua magamist, karastuseks tiiki sulpsamist, kitsedele pai tegemist. Heinamaal pikutamist ja pilvede vaatamist. Saunas mõnulemist. Täpselt nii, nagu ikka maal vanaema-vanaisa juures.

Jõeniidu talu puhkemajade, kitsepiimatoodete ja perenaise küpsetatud leiva kohta leiad infot nende internetikodust FB-s: https://www.facebook.com/joeniidutalu/

Jõeniidu talu
Trolla küla, Rõuge vald
Tel:  +372 5304 7333
E-post: joeniidutalu@gmail.com

Tekst: Grethe Rõõm

Projekti rahastatakse EL Euroopa Regionaalarengu Fondist meetme tegevuse 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks” raames.

Eesti toidupiirkond 2019, Vana Võromaa
Ehe maitse
Uma Mekk logod

Toiduvõrgustiku koordineerimine on rahastatud Võru maakonna piirkondlike algatuste tugiprogrammi 2017-2019 Vabariigi Valitsuse ja Euroopa Komisjoni poolt kinnitatud „Ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava 2014−2020″ -prioriteetse suuna 5 „Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete ja piirkondliku ettevõtluse arendamine” meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine” tegevuse 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks” alaprojekti “Toiduvõrgustiku arendamine” raames.