Avaldatud: 3 juuli, 2020

Võru külje all Meegomäel asuva Hämsa kõrtsi perenaine Ulvi Parksepp teab imeliselt mekkivate roogade valmistamise saladust – süüa tuleb teha hea tujuga! Argised, toekad, pidulikud või moekad maitsed saavad kõrtsi köögis kohalikust toorainest nii head, et neid tullakse nautima aasta ringi. Lisaks heale söögile saab Hämsal ka mõnusalt pidutseda ja saunades aja maha võtta.

Olgu argi- või puhkepäev, Hämsa talu perenaise Ulvi samm on rutakas ning tegemiste nimekiri aukartust äratavalt mahukas. “Kevadel valitsenud viiruseaeg pani algul justkui kõik pausile. Meil siin ka jäi kõik seisma. Hakkasime mõtlema, kuidas edasi – ja tead, ikka ongi nii, et iga halb on millekski natuke hea ka! Meil oli ammu mõte hakata vaikselt tootma, isegi seadmed olid selleks olemas, kuid kogu aeg ajas üks tegemine teist taga ja ei jõudnud kuidagi. Nüüd aga oli korraga aega katsetada! Nüüd saabki meilt suitsulihatooteid ja saia-leiba,” jutustab perenaine. Ka me jutuajamist pikivad ta ruttamised suitsuahju juurde, et liha ikka maitsev saaks!
“Meil on moodsalt öeldes tööjaotus,” naerab Ennu Parksepp, talu peremees ja Ulvi teinepool. “Me oleme nii kaua koos elanud, 40 aastat! Selle ajaga on selgeks saanud, et kui Ulvil on kiire, siis põhinipp on see, et tasub hoida hästi kaugele. Ja siis päeva peale tuleb vaikselt küsida, et kuule, kas sauna ka täna teeme – saun on kiire päeva lõpetuseks väga hää!” jutustab ta.
Tööjaotus tähendab Parkseppade peres seda, et Ulvi hoolitseb köögi-söögi ja majutuse eest ning Ennu õlul on halduspool. Eriti tegusad päevad toovad aga kogu pere kokku – Ulvil ja Ennul on kolm last, kes kõik vajadusel kaasa aitavad. Suviti on tegemisi rohkem, siis võib talus toimetamas näha toredaid abilisi.
“Eelmisel aastal juhtus nii, et puhata suurt ei jõudnudki, kogu aeg jagus külalisi. Mulle meeldib suhelda ja toimetada, ja kui suudan hoida asjad tasakaalus, siis on väga naudin! Meil on siin männimetsas rullirada, hommikuti käime seal kõndimas, see laeb!” ütleb Ulvi. Nippe, kuidas kiire tempoga aegu tasakaalukana hoida, jagub perenaisel heldelt. “Tegemist on alati palju! Kõik asjad peavad olema mõtestatud ja reastatud, muidu jooksed lihtsalt kokku. Kõik toitlustuspakkumised panen suurelt seinale ja hakkame järjest tegema. Menüü peab silme ees olema, siis on kindel, et kõik saab tehtud! Ja ühtki täna tehtavat toimetust ei tohi järgmisesse päeva jätta! Elu on näidanud, et see järgmine päev on tavaliselt veelgi tegusam,” ütleb ta.
“Aastaid tagasi läksime kaheks päevaks puhkama ja see oli nii mõnus, et mõtlesin, kuidas tahaks olla ühe päeva veel! Kui siis koju jõudsime, vaatasime, et appi, inimesed ukse taga – lõin märkmiku lahti ja oligi üks lapsukese sünnipäev! Esialgu võttis ikka jalust nõrgaks, aga siis rääkisime nendega, nad olid nii arusaajad ja lahkelt nõus õues mängima – tunni ajaga saime vajalikud toimetused tehtud, ja pidulised jäid väga rahule! Nüüd on lausa harjumus, et vaatan päeva tegemised ikka mitu korda üle, et kõik lubatu tehtud saaks.”

Kõrts kartulipõllule

Hämsa puhketalu kõrtsi kohal laiutas aegu tagasi vanemate kartulipõld. “Me juured on siin. Kui me tagasi maale kolisime, otsis üks tuttav peatumiseks karavanikohta. Meil aga oli heinamaa vaba. Ja nii see läks – algul tegime karavanidele koha, siis ostsime rehetare, panime siia üles. Et perenaine armastab söögitegu, teda kohe ei saa köögist eemal hoida, siis hakkasime toitlustust pakkuma,” jutustab Ennu.
Karavanid käivad Hämsal peatumas praegugi. Lähemalt ja kaugemalt ning sõidukeid, mille taga on ratastel majake, on pererahvas näinud üsna omapäraseid. Ennu jutustab eakast härrasmehest, kes saabus Austriast nende hoovile … traktoriga. “Ta oli traktori nii üles putitanud, et sõitiski sellega siia! Ööbis traktori taga olevas kärus ning vähemalt sel ajal, kui ta meil oli, käidi ta sõiduriista ikka kogu aeg uudistamas.”

Kuigi puhketalu sai alguse karavanide peatuskohast, on Hämsa puhketalu pärl kõrts. See autentne hoone ning pakutavad road meelitavad kohale nii omasid kui turiste. Peaminister ja presidentki on kõrtsi külastanud, armastatud eesti artistidest kõnelemata. “Meil olid siin sageli tantsuõhtud. Üks on neist eriti meelde jäänud – seal esines nüüdseks me hulgast lahkunud Jörberg. Pidu sai läbi, me läksime pimedas koju, kui ta järsku helistab, et kuule, Ulvi, mul kõik pillid kadunud, ega ma neid järsku sinna jätnud? Läksime siis otsima ja olidki kõik pillid ja tehnika kenasti keset kõrtsihoovi –  ta oli need maha unustanud,” naerab perenaine.

Pühapäev on saunapäev

Puhketalu on ajapikku üha paisunud. Kunagisest kartulipõllust pole enam jälgegi. Puhketalu ühtses, vana aja stiilis hooned ning ilus haljastus räägivad väga suurest hulgast töötundidest, mis talu loomiseks on kulunud. Nii Ulvi kui Ennu saavad õues toimetamisest tuge, see aitab ka väga kiirete aegadega rahulikult toime saada.
“Käisin Venemaal, seal jäi üks hästi säilinud mõisaait silma. Võttis tükk aega ja läks üle kivide ja kändude, enne kui saime sealse omanikuga kokkuleppele ning hoone ettevaatlikult seal lahti võetud, et siin see uuesti üles panna. Aga tasus tegemist! See on nüüd me kõige suurem majutushoone,” märgib peremees uhkusega. Majutushoone süda on ruumikas saal, mis meelitab nii abiellujaid kui sünnipäevade pidajaid. Lisaks on seal ruumi paarikümnele ööbijale.

Lihtsalt nautlejaid aga kutsuvad kõige enam Hämsa puhketalu saunad. Suitsusaunas käiakse leilitamas, soome saunas pesemas. Ja kui sinna juurde panna perenaise tehtud imemaitsvad road – kõlab nagu kõige ehedam nauding!

Pererahvas ise aga naudib sauna pühapäeviti. “Reede-laupäev on meil enamasti ikka väga töised. Nii paneb Ennu pühapäeva lõuna paiku suitsusauna kütte ja siis õhtul koos perega naudime. Kokkame mõnuga enda jaoks, sest enda jaoks tuleb ka aega võtta,” usub perenaine. Tema lemmikroog on lihtne – lipsukartul. Või kui on parasjagu kukeseeneaeg, siis pole paremat suitsuliha ning seente-sibulaga kruubiroast. Ennu aga muigab, et talle maitsevad kõik söögid. Peaasi, et sibulat poleks sees!
Mine ja vaata järele, millised road Hämsa puhketalu menüüst sulle kõige rohkem maitsevad! Nautida saad neid nii kohapeal kui ka veebist tellides: https://hamsa.ee

Hämsaare Puhketalu
Meegomäe küla
Andsujärve tee 11
Vőrumaa 65603
Tel:  +372 516 1399
E-post: info@hamsa.ee

Tekst: Grethe Rõõm
Fotod:  Hämsaare Puhketalu

Artiklitesarja Kohalikule tegijale VUNKI MANO on ellu kutsunud Võrumaa Arenduskeskus.
Projekti rahastatakse EL Euroopa Regionaalarengu Fondist meetme tegevuse 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks” raames.

Eesti toidupiirkond 2019, Vana Võromaa
Ehe maitse
Uma Mekk logod

Toiduvõrgustiku koordineerimine on rahastatud Võru maakonna piirkondlike algatuste tugiprogrammi 2017-2019 Vabariigi Valitsuse ja Euroopa Komisjoni poolt kinnitatud „Ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava 2014−2020″ -prioriteetse suuna 5 „Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete ja piirkondliku ettevõtluse arendamine” meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine” tegevuse 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks” alaprojekti “Toiduvõrgustiku arendamine” raames.