Kes on Liivimaa parim ratsutaja?

Avaldatud: 11 juuni, 2024

Kuigi peab tõdema, et tänaseks on unustuse hõlma vajunud mõlemad, nii Liivimaa, kui ka ratsa vahemaade läbimine,  siis võib siiski  uhkusega väita, et omanäolisi ning julgeid ettevõtjaid leidub nii siinpool Valgat, kui säälpool Valkat.

Miks võrrelda ettevõtjaid ratsutajaga?  See metafoor tundub asjakohane, sest eks igal ettevõtjal ole vaja sarnaseid oskusi, mida ühe uhke looma (ettevõtte) juhtimiseks ja pidamiseks vaja on. Julgust, et üldse asjaga pihta hakata. Reageerimisekiirust selleks, kui meie majandus samamoodi perutama kipub, kui mõni rahutum suksu. Järjepidevust, sest ühtegi looma ei saa võtta ega jätta üleöö. Logistilist mõtlemist: kust saan kaera, kust heinad, kus teeme joogipeatuse, kus saab niisama puhata ja kui pikka vahemaad saan korraga läbida.

Rõõm on tõdeda, et neid sutsu segaseid, vahel pisut hulljulgeid, järjepidevalt panustada ja oma tegemistega lisaväärtust luua soovivaid inimesi leidub endiselt. Ning meid seovad naabritest lätlastega, siin endisel Liivimaa territooriumil, sarnased rõõmud ja mured.

Eesti-Läti koostööprojekt

Selleks, et Läti ja Eesti väiketootjad saaksid arendada piiriülest koostööd, edendada ja tutvustada kohalikke tooteid ning tekiksid eeldused uuteks koostööprojektideks ja tootearendusteks on Võrumaa Talupidajate Liit  koostöös Läti Maaelu Nõuande- ja Koolituskeskusega ellu kutsunud Euroopa Regionaalarengu Fondi ESTLAT programmprojekti ,,Local tastes” (Kohalikud maitsed).

Teaduspärast on Võru Talupidajate Liit juba 15 aastat vedanud eest Vana-Võrumaa toidumärgist UMA MEKK. Sarnaselt on  Läti kolleegid ellu kutsunud tervet Lätit hõlmava kohalikku tooted tähistava märgise Novada Garša (Maakonna maitsed). Naabrid on omi kohalikke tooteid Novada Garša märgise alla koondanud viis aastat. Seega on kogemusi ja teadmisi võrgustike liikmetel omavahel küllaga jagada.

 

Eesti-Läti ühisprojekt ,,Local tastes” kestab ühe aasta ning selle raames külastavad ligi 20 Eesti väikeettevõtjat Läti kolleege kolmel korral ja paarkümmend lõunanaabrit tulevad Võrumaale külla viiel korral. Õppereiside raames viiakse läbi nii õpitubasid, osaletakse koolitustel, kui külastatakse kohalikke väiketootjaid.

Uma Mekk toiduvõrgustiku koordinaator Kristin Krinal tutvustab ,,Local tastes” programmi: „ Kui räägime kohalikust, siis tihti saab määravaks riigipiir. Samas on Võrust Tallinnasse sama pikk maa kui Võrust Riiga. Tegelikult on meil siinse piiräärse piirkonnaga rohkem ühist kui oskame arvata. Lihtne näide on Võrumaa au ja uhkus: sõir. Väga sarnane toode jāņu siers (jaanijuust) on ju ka Lätis rahvusroaks.“

 

Õppereis Valmierasse

Kevadisel Läti väiketootjate õppereisil külastati Valmiera piirkonda ning tutvuti sealsete tegijatega. Päev algas lihatööstuses Baunu Billitis, kes tegeleb veise- ja lambaliha väärindamisega. Ettevõtte peremees Jānis Šļaukstiņš koos oma kaasaga rääkis ja tutvustas nende tapamaja tööd, pakkus degusteerida oma toodangut ning enne lahkumist sai külastada tehasepoodi, kus kõige eksklusiivsemaks tooteks osutus nende enda hirvekasvatuse toorainest valmistatud kuivatatud hirvefilee.

Sealt edasi tutvustati meile väikeses Mazsalaca alevis asuvat vast valminud kohvikut Buda Cafe, mille eestvedajaks oli taas tore noorpaar, kes panid suurt rõhku kohalikule toorainele. Nii oli näiteks  Baunu Bullitis’e veiseliha jõudnud kohviku pakutavatesse burgeritesse.

Järgmisena viis tee õppereisi seltskonna Naukšeni veinimajja. Veinimaja noor peremees Janis Baunis oli muheda olemisega ning rääkis, kuidas tema isa oli otsinud ideed, millega ettevõtjana läbi lüüa. Alustades paradiisiõuna kompottidest, millest ei müüdud ära peaaegu mitte midagi, kuni tänapäevani välja, kus veinimaja riiuleid ehivad nii vahuveinid, šokolaadivein, kui ka kangemad napsud.  Peremees Janis näitas ja rääkis, kuidas valmivad Naukšeni veinid ja tõhusamad joogid.

Õhtul ootas seltskonda tuledes Valmiermuiža pruulikoda. Valmiermuiža pruulikoda on teinud 15 aastat järjepidevat tööd aina arenedes, kasvades, täiendades, mitmekesistades. See millise põhjalikkuse ja asjalikkusega tutvustatakse ja näidatakse õlle tegemist ning ajalugu on väga innustav. Eriliselt jäi silma, kuidas õhtusöögi lauas õpetati õlut kõikide meeltega tajuma. Toodi välja, miks erinevad õlled on erineva kujuga klaasides, tahtes kas klaasi peos hoides soojeneda või hoopis pikemas pokaalis jahedana olla.  Õpetati austama õlut ja õllemeistri tööd ning kaasati märjukese degusteerimisse kõik meeled ja tajud.  Kogu elamus kokku viib õlle kusagile järgmisele tasemele ning annab sellele kamaluga väärikust ja väärtust juurde.

Õllemõisas tutvustati õppereisi seltskonnale ka Läti käsitööpestode tootjat pesto.lv. Mikroettevõtte paistis silma selge visiooniga harida Läti toiduhuvilisi tuues tootevalikusse pestosid, karamelliseeritud sibulaid ja baklažaane. Nende eelmise aasta toodang oli 16 000 purki pestot. Küsimus peale, et kui palju purke peaks pesto.lv tootma, et firma kindlatel jalgadel seisaks, vastas peremees Jānis Pirsko, et arvatavasti 10 korda rohkem. Seega kasvuruumi on omajagu.

Õppereisi teine päev algas kohvi röstikojas Smart Coffee Roastery. Inspireeriv oli taaskord näha noort perekonda ettevõtte eesotsas. See on ka kindlasti teema, kus meil on lätlastelt õppida võimalik. Enamus külastatud ettevõtteid juhivad noored ambitsioonikad ettevõtjad, kes soovivad muutuseid ellu viia.

Edasi viidi meid Läti esimesse gastro-turgu Jāņa Tirgus ehk maakeeli Jaani turgu. Kõige lihtsamalt võrdlus oleks Balti Jaama turu palju väiksema vennaga. Turul oli uhke lihalett, pagar, pitsakohvik, sushimeister, käsitööjäätiste kohvik ning koduseid hoidised ja köögiviljad. Mõnus koht, kust läbi jalutada ning kvaliteetset kraami soetada.

Tublid väikeettevõtjad tegutsevad kogukonna põhiselt OTT-i põhimõttel – kelleltki midagi, koos kokkame ja küpsetame ning müüme laadal ka maha. Fantaasia läks lendama ja kujutasin elavalt oma Kalda Loodustallu Postiteel küüni alla samasugusid laudu ja atmosfääri, kus saaksin toitlustada bussitäie rahvast. Sikajalast kanamunad, Sinikalda talust veiseliha, enda aiast ja peenardelt annab korjata ja potti pista palju head ja tervislikku. See oli nii minu teema – talutoidu toitlustus ja pärandipõhisus.

Ege Värs

Kalda Loodustalu Postiteel

Viimase peatusena, enne koduteele asumist viidi Liivimaa parimad ratsustajad aga päris põllule. Buss peatus vana küüni juures, mille uksed olid külaliste ootuses avali ning maja ees podises lõkkel pada.  Meid ootasid tänavatoitlustajad Marta Vētra ja Madara Vestere, kes toimetavad brändi LAUX all. Tegu on kahe noore naisega, kes pärast rännakuid Inglismaal, on tagasi jõudnud kodumaale ning löövad nüüd neljal käel kaasa nii kohalikus OTT-is (Otse Tootjalt Tarbijale), kui tänavatoitlustamises.

Mõnusalt boheemlaslik õhkkond, ülim külalislahkus ja sõbralikud perenaised vaimustasid kõiki. Keset põlde asuva küüni all käis vali muusika, ehitusmaterjalid ja vanavara oli lükatud seina veerde, Uuskasutuse lauad ja toolid olid mööda muldpõrandat laiali jaotatud. Laudlinadeks vanad maakaardid ja valgust andsid savipottides küünlad. Ja just see lihtsus võlus ja paelus. Soe supp pani vere käima ning see vanaema kompott, mida sai Belgia vahvlite peale panna, lisaks veel umbes seitsmele erinevale lisandile, oli lihtsalt võrratu. Taaskord tõestus, et vähem on rohkem, ning üks ettevõtluse põhitõdesid, et hakka kusagilt pihta. Kui idee on äge ja on piisavalt julgust, siis küll  töö käigus jõuab parendada, arendada, laiendada, uuendada.

Seega võib väita küll, et Liivimaa parimad ratsutajad on just need mikroettevõtjad, kes täna meie majandusruumis toimetavad ja lahendusi otsivad, kuidas ellu jääda ja edasi minna. Liivimaa on vingeid ratsamehi äärest ääreni täis ning mõte neid koondada ning omavahel suhtlema panna loob väärtust meile kõigile sellel ajaloolisel territooriumil.

Ettevõtjale annavad sellised reisid jõudu oma tegemistega hakkama saada, sest reisil nähtu ja kogetu loob pildi sellest, kuidas Lätis ettevõtjatel läheb. Ka seal on ühiseid muresid ja rõõme ning see just liidabki. Ka UMA MEKK-i rahva omavaheline suhtlus on tähtis, see on natuke nagu sõbra õlg, kus najal saab nii nutta kui naerda. Loodan, et projektis saadud teadmisi ja nippe saan oma ettevõttes kasutada ning siit võib tekkida nii mõnigi koostööprojekt.

Maris Kivistik

Uue-Saaluse Veinitalu

Oma õppereisi kogemuse pani kirja Eve Veski, Tillu kohviku perenaine.


Rõuge kogukonnafestival ja UMA MEKK laat tulevad ka selle sügisel

Avaldatud: 7 juuni, 2024

Rõuge kogukonnafestival

Juba esimesel korral paljude lemmikuks saanud kogukonnafestival Rõuge Ööbikuorus tuleb taas, kandes sel korral peakirja “Ellujäämise kunstid”.

Muidugi saadab festivali UMA MEKK laadamelu, meeleolukas kultuuriprogramm, vahva lasteala ja nunnunäitus.

Üritus toimub 7. septembril kell 9-16 Rõuge Ööbikuorus.

Ürituse keskmes on loengud- ja töötoad:

🍏 Toit (aed ja endale toidu kasvatamine, taimetoidud kohalikest ja metsataimedest, kõrvitsatoidud, looduskosmeetika)
🦸 Ellujäämiskunstid (kodust evakueerumise õpituba, kriisiinfo otsimise ABC, Rõuge valla kriisiplaani tutvustus ning Luutsniku pääste-ennetuskeskuse tegevused)
🧘‍♀️ Rahunemise peatus ehk vaimsest tervisest (kuidas lapsevanemana ellu jääda? Enesehoole alustalad ja teadlikkus; pop-up raamatukogu).

Kogukonnafestivali saadab kohalik Vana-Võromaa toit ja jook

UMA MEKK laadale ootame kauplema eelistatult Vana-Võromaa ja naabrite toidu- ja joogikaupa ning käsitööd. Oodatud on ka toitlustajad ning meelelahutusega tegelevad ettevõtted.

Laadaala peakorraldaja on UMA MEKK toiduvõrgustiku koordinaator Kristin Krinal (53494250), kristin.krinal@umamekk.ee

Hoia end ürituse infoga kursis sotsiaalmeedias!


UMA MEKK kaubamärgi 2024 2. taotlusvoor on avatud!

Avaldatud: 5 juuni, 2024

Taotle UMA MEKK märki!

Kuidas taotleda?

UMA MEKK kaubamärki saab taotleda kolm korda aastas. UMA MEKK kaubamärk omistatakse Vana-Võromaa tootjatele, kelle toote tooraine on vähemalt 50% kohalik, GMO ja e-ainete vaba. 

Taotluse esitamiseks tuleb täita taotlusvorm ja tuua märki taotlev toode UMA MEKK komisjoni ette hindamiseks.

 2024 aasta teise vooru taotlusi võtame vastu kuni 17.06. Märki taotlev toode tuleb tuua Võrumaa Talupidajate Liidu kontorisse (Liiva 11, Võru) UMA MEKK komisjoni ette hindamiseks hiljemalt 18.06 kell 9.30.

NB! Hindamistulemused selguvad 1 kuu jooksul pärast taotluse esitamist. UMA MEKK märgi kasutustasu on 75€/aastas ettevõtte kohta.

Taotle märki, kui:

  • Ettevõte tegutseb Vana-Võromaa piirkonnas
  • Toote tooraine on vähemalt 50% ulatuses pärit Vana-Võromaalt
  • Toode/tooraine/menüü on e-ainete vaba
  • Toode/tooraine/menüü on GMO vaba

Mida annab UMA MEKK märk tootele?

UMA MEKK kaubamärgi lisamine tootele annab tarbijale kinnituse, et toote tooraine on kvaliteetne ning vähemalt 50% ulatuses pärit Vana-Võromaalt. UMA MEKK märki omavad enam kui 400 toidu- ja joogikaupa, UMA MEKK võrgustikku kuulub üle 70 väiketootja.

Miks UMA MEKK võrgustikuga liituda?

UMA MEKK märk taotledes liitub ettevõte automaatselt UMA MEKK võrgustikuga. UMA MEKK on Vana-Võromaa piirkonna (Võrumaa, Põlvamaa ja Valgamaa) toidu- ja joogitootjate võrgustik. 

Ühised laadakülastused

Keskmiselt külastame ühiselt aastas umbes 20 erinevat laata/messi. Koos laatadel osaledes saame paremaid tingimusi nagu asukoht, hind ja muud hüved.

UMA MEKK korraldab ka ise laatasid Võrumaal. Tuntuim on pika traditsiooniga UMA MEKK Suurlaat sügisel!

Koolitused, õppereisid, üritused

Kohtumised peakokkadega, õppereisid nii Eestis kui välismaal, koolitused ja võrgustiku liikmetega tutvumisüritused.

Jagame informatsiooni erinevate teemakohaste koolituste ja ürituste kohta ning korraldame neid ka ise.

UMA MEKK väljapanek kaubanduses

Teeme koostööd Võru Maksimarketiga, kus on eraldi UMA MEKK ala. Leiame uusi kanaleid, kus UMA MEKK märgiga tooted võiksid olla esindatud.

Ühised turundustegevused

Ühised reklaamtegevused, mis on osaliselt rahastatud UMA MEKK projektidest.

Varasemalt oleme UMA MEKK võrgustikuga osalenud Joel Ostrati Suurel Õhtusöögil, Eesti Mängus, ülesse astunud raadiotes, podcastides ja ajakirjanduses.

UMA MEKK kinkepakid

UMA MEKK märgiga tooted on müügil ka meie kodulehel jõulukinkidena ettevõtetele. Paar aastat käinud projekt on oodatud nii umameklaste kui kingisaajate seas.

Hoia end meie tegemistega kursis!


4. juuni: kontaktseminar “Kuidas toidutooraine jõuab ostjani?”

Avaldatud: 21 mai, 2024

Kuidas toidutooraine jõuab ostjani?

Kontaktseminar

4.juunil Eesti Maaülikoolis (Fr.R.Kreutzwaldi 1a-104, Tartu)

Konktaktseminari eesmärk on motiveerida ja parandada kohalike (mahe)toodete kättesaadavust

Päevakavas on toitlustajate, restoranide, hulgi- ja jaemüüjate esitlused ootustest Eesti tootjatele, Lõuna-Eesti aiasaaduste väärinduskeskuse tutvustus, dünaamilise hanke võimalustest väiketootjate toodete paindlikumaks pakkumiseks.
Lõpupaneelis arutletakse tootjatega kohalike mahetoodete võimalustest turunõudluse rahuldamisel ja vajadustest kohaliku tootmise arendamisel.

Kontaktseminarile ootame:

Toidutootjaid

Toitlustajad

Jae- ja hulgikauplejad

Päevakava

  • 09.30 – 10.00 Tervituskohv mahetoorainest
  • 10.00 – 10.10  Avasõnad / Marko Gorban, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kantsler
  • 10.10 – 10.35  Kohalike ja mahetoodete pakkumise kogemused / Merit Mikk, Ökosahver OÜ ja Talu Toidab OÜ
  • 10.40 – 10.55  Kohaliku tooraine pakkumisest läbi restorani vaatenurga / Koit Uustalu, GMP Pühajärve Restoran
  • 11.00 – 11.15   Toitlustajatele mahetoidu pakkumisest / Aaro Lode, Baltic Restaurants
  • 11.20 – 12.00  Rühmatöö ja värskenduspaus
  • 12.00 – 12.15  Dünaamilise hanke võimalused / Agne Silde (toitlustuse portfellijuht) ja Maia Prunt (sõdurivarustuse ja elutoetuse kategooriajuht)RKIK hangete osakond
  • 12.20 – 12.35  Lõuna-Eesti aiasaaduste väärinduskeskus / Margus Timmo, Osaühing Aiasaaduste väärinduskeskus
  • 12.40 – 13.25  Mahetootjate võimalustest / paneelarutelu koos rühmatöö sisendiga / Mirjam Pikkmets, Meelis Mõttus, Tiit Mansberg, Anti Allas
  • 13.30 – 14.00 Eelkokkuleppel kohtumised ostjate ja müüjatega, dünaamilise hanke spetsialistidega

ÜRITUST KORRALDAVAD:

UMA MEKK

VÕRUMAA ARENDUSKESKUS

SETOMAA LIIT

Võrumaa Arenduskeskus

ÜRITUST KAASRAHASTAB:

VÕRUMAA PARTNERLUSKOGU


UMA MEKK Kevadlaat 9.mail Võru keskväljakul!

Avaldatud: 16 aprill, 2024

9. mail tähistasime Euroopa päeva ja UMA MEKK kevadlaata! ☀️
.
Võrumaa Arenduskeskus, UMA MEKK ja Europe Direct Lõuna-Eesti Võru koostöös arvukate partneritega tähistasid Euroopa Liitu ja NATOsse kuulumise 20. aastapäeva 🇪🇪🇪🇺 ning UMA MEKK kevadlaata!
.
Aitäh kõikidele korraldajatele, esinejatele, panustajatele, kauplejatele ja külastajatele!
.
Põnevat uudistamist jagus kõigile. Uudistada sai alarmsõidukeid, proovida varustust, küsida ja arutleda! Sündmust juhtis Roger Tibar.
📍Ajaraam:
  • 16:00 UMA MEKK kevadlaada avamine
  • 16:00 – 20.00 erinevad tegevused ja esinejad Võru keskväljakul
  • 18:00-19:00 Euroopa Parlamendi valimiste debatt
  • 19:00-20:00 Daniel Levi trio (tasuta kontsert)
✨Kaasa lõid:
  • Kaitseliidu Võrumaa malev – Kodutütred, Noorkotkad, Naiskodukaitse
  • Kaitseväe Kuperjanovi jalaväepataljon 2. jalaväebrigaad
  • Päästeamet 🚒
  • Politsei- ja Piirivalveamet🚓
  • JJ Street tantsukool ja Janika Võimlemisklubi
  • Võru Muusikakool 🎼
  • MTÜ Saagu parem – kaitsevõrgu punumine Ukraina heaks
  • Europe Direct Võru, Põlva ja Valga keskused koostöös Võru koolide ja MTÜ-ga Meiela
  • Võru linn, Võrumaa Arenduskeskus
  • UMA MEKK ja Võrumaa Talupidajate Liit
  • Tartu 2024

Tegevusi kaasrahastati Euroopa Regionaalarengu Fondi meetmest “Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus- ja elukeskkond” ja Euroopa Komisjonist.


UMA MEKK restoraninädal üllatab uue nime ja konseptsiooniga!

Avaldatud: 11 märts, 2024

UMA MEKK kohvikute ja restoraninädal toimub sellel kevadel juba 9. korda. Projektist on aastate jooksul osa võtnud ligi 20 kohalikku toitlustuskohta pakkudes parimaid pärleid kohalikust toorainest!UMA MEKK kohvikute ja restoraninädal on alati hästi vastu võetud ning see on suurepärane võimalus kohalikel ettevõtjatel koostööks.

Sellel kevadel üllatab restoraninädal uue konspetsiooni ja nimega: UMA MEKK Kevadgurmee 03.05 – 12.05!

Üritusest osavõtmiseks on kaks varianti:

  1. Restoran pakub UMA MEKK Kevadgurmee 3-käigulist õhtusööki 10 päeva jooksul, hinnaga 32€. Iga käigu tooraine peab olema vähemalt 50% kohalikust Vana-Võromaa piirkonnast (v.a. lihatooted, mis peavad olema Lõuna-Eesti piirkonnast). Kokku osaleb 10 restorani.
  2. UMA MEKK Kevadgurmee eriüritus, kus tooraine on kohalik ning lisaks õhtusöögile pakutakse ka elamust. Eriürituse korraldab Uue-Saaluse veinitalu koostöös Ulgumaaga.

Projekt on rahastatud meetmest PEEK (Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus- ja elukeskkond) ja plaanitavad tegevused lähevad ettevõttele arvesse vähese tähtsuse abina. Omaosalus projektist tuleb katta UMA MEKK Kevadgurmee osalejatel, täpsem info aadressilt info@umamekk.ee.

Kevadgurmee menüüde ja restoranide kohta saab täpsemalt lugeda siit!


UMA MEKK alustas koostööd Läti väiketootjate ühendusega Novada Garša

Avaldatud: 3 jaanuar, 2024

UMA MEKK ja Läti Novada Garša toidutootjate rahvusvaheline ühisprojekt “Local Tastes” alustab 16. jaanuar!

UMA MEKK koostöös Läti väiketootjate ühendusega Novada Garša viivad järgmise aasta jooksul ellu ühisprojekti, mille eesmärk on suurendada väiketootjate piiriülest koostööd. Projekti käigus soovitakse luua umbes 30 liikmeline väiketootjate kogukond Eesti (Põlvamaa, Valgamaa, Võrumaa) ja Läti (Valmeira,Valka ja Smiltene) piirialadel, kes leiaksid tulevikus ühiseid koostöövõimluse kohti, nt uute ühistoodete või toiduteemaliste ürituste näol.

Projekti raames toimuvad õppereisid, ühised turundus- ja müügikoolitused, üritustel osalemine ja üksteise ning turu  tundmaõppimine.

Projekt saab avapaugu 16-17. jaanuar, kui UMA MEKK võõrustab Läti väiketootjaid kahel päeval. Plaanis on UMA MEKK ettevõtjate külastused ning ühisüritus Uhtjärve Nõiariigis, kuhu on kaasatud kokku 45 inimest. Kahe päeva jooksul külastatakse Mestavenna talu, Hämsa Maherestorani, Roosu talu, KODAS siidritehast, Kotkapesa Kööki, Pullijärve kohvikut ja Andri-Peedo kitsefarmi.

Projekti on kaasrahastatud Interreg VI-A Estonia-Latvia Programme 2021-2027 (EST-LAT).


Lisainfo:

  • Projekti nimi: Local Tastes
  • Projekti kestus: 13.11.2023-12.02.2025
  • Projekti partnerid: UMA MEKK (Võrumaa Talupidajate Liit MTÜ) ja Novada Garša (Latvian Rural Advisory and Training Centre, Ltd)
  • Projekti eelarve: 87 499,50 € (omaosalusega 20%)


Koolituskutse: „Kodus toidu valmistamine müügiks“

Avaldatud: 30 november, 2023

Hea Vana-Võromaal tegutsev kodukokk!

Astu esimene samm oma unistuste suunas ja tule meie korraldatud koolitusele “Kodus toidu valmistamine müügiks”. Koolituselt saad kaasa teadmised, kuidas astuda esimesed sammud kodustes tingimustes toidutootmiseks.

Koolitus toimub 12.12.2023 kell 10-16 Kotkapesa puhkekeskuses, Jeedaskülas, Võrumaal.

Koolitust viivad läbi oma valdkonna spetsialistid PTA-st.

Koolitust rahastab PATEE, koolituse maksumus on 10€ (sisaldab toitlustust).

Registreeru siin.


UMA MEKK jõululaat Kagukeskuses 25.novembril kell 12.00-17.00

Avaldatud: 27 oktoober, 2023

Lükkame pühadeperioodi hoogsalt käima ja kutsume teid kõiki Võru Kagukeskuse UMA MEKK Jõululaadale! 🎀
Kagukeskuse koridorid täituvad kodumaise toidu-, joogi- ja käsitöökraamiga, kokku on kauplejaid üle 60!
Jõulutralli lükkab käima ansambel Elumees 💃
Lastele on eraldi mängu- ja meisterdusala Päkapiku töökojas 🎅
Vali jõulukingid varakult valmis ja saad ülejäänud jõuluaega nautida stressivabalt!❄️
Üritust korraldab UMA MEKK kaubamärgi meeskond,  kontaktisik on Kaire Rätsep
(tel: 5282139, meil: umamekk.vtl@gmail.com).

 

 


UMA MEKK laat Kogukonnafestivalil “Mina tean, kust tuleb minu toit”

Avaldatud: 9 oktoober, 2023

Rõuge kogukonnafestival tõi kokku kohalikud inimesed ja üllatas põnevate teemadega

Septembri alguses Rõuge Ööbikuorus toimunud kogukonnafestival „Mina tean, kust tuleb minu toit“ kasvatas toidu- ja keskkonnateadlikkust ning pakkus maitsmis-, mängu-, osalemis- ja kauplemisrõõmu.

Festivali esimene päev, 8. september, keskendus Rõuge valla haridusasutuste lastele suunatud tegevustele. Teisel päeval, 9. septembril, toimus kohaliku toidu laat Uma Mekk. Lisaks sai osaleda teadlaste ja spetsialistide juhitud aruteludes ja töötubades.

Kõiki loenguid saab nüüd järelkuulata siit!

Festival mitte ainult ei propageerinud keskkonnasäästlikkust, vaid oli ka korraldatud vastavaid põhimõtteid järgides. Kasutati vaid korduvkasutatavaid nõusid ning sorteeriti prügi. Paljud tulid festivalile autot jagades ning Rõuge kandi inimesed saabusid jala ja jalgrattaga.

Osalejad kiitsid ka festivali praktilisi töötubasid. Populaarseimaks osutus Jaapani hapendamiskunsti töötuba, kuid osalejaid jätkus kõikjale: huvi pakkusid nii taimsed pärimustoidud kui ka jäätmevaba köögi kujundamine, inimsõnniku komposteerimine, kodune ilmavaatlus, segaviljelus koduaias ja seemnete kogumine ja säilitamine.

Palju tänulikke kasutajaid leidis festivali lasteala ning kiitust jagus kauplejate valikule – põhifookus oli kohalikul Vana-Võroma toidu- ja joogikraamil ning mahetoidul. Esindatud oli ka kohalik käsitöö. Kokku võis laadaalalt leida üle 50 erinäolise kaupleja.

Ilus ilm ja põnevad jututeemad tõid üritusele kohale 2000 külastajat. Pilte kogu päevast näeb siit: https://photos.app.goo.gl/WRsKZJVpNZe5Agfk9

Ürituse info on üleval ka Facebookis!

Kogukonnafestival toimub Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi projektina.