UMA MEKK kinkepakid – jõulukingid, mis toovad rõõmu ja tähendust
Avaldatud: 23 november, 2024
Jõulud on aeg, mil otsime kingitusi, mis rõõmustaksid ja ütleksid midagi enamat kui pelgalt “Häid pühi”. Kohalike väiketootjate kingipakid on kingitused, millel on sügavam tähendus – need ei too rõõmu mitte ainult kingi saajale, vaid ka kingi tegijale. Keerulises majandusolukorras, kus hinnatõusud ja kahanenud ostujõud mõjutavad eriti väiketootjaid, on iga ost kohalikelt olulise tähtsusega.
Miks valida just kohalikud kinkepakid?
Kohalikud väiketootjad pakuvad midagi, mida massitootmine ei suuda – ehtsust, hoolikalt valitud koostisosi ja lugusid. Näiteks leiad kingipakkidest käsitööna valminud moose, küpsetisi, suitsuliha, mett ja muud, mis on valmistatud käsitööna ja suure südamega. Need on tooted, kus igal detailil on oma tähendus ja lugu, alates tooraine ise kasvatamisest kuni uute, julgete maitsekombinatsioonideni.
Sellised kingitused on ideaalsed nii kolleegidele kui ka äripartneritele – valik on lai ja paindlik, võimaldades leida igaühele midagi sobivat. Kohalikelt ostmine on keskkonnateadlik tegu, sest sellega väldime pikki tarneahelaid ja toetame jätkusuutlikku tootmist.
Ärikingid, mis toetavad majandust ja kogukonda
Praeguse majandusseisu taustal on väiketootjad tihti suures väljakutses – jõuluaegne müük aitab paljudel katta tootmiskulud ja tagada ettevõtte püsima jäämine. Kui valid kingituseks kohalike tootjate pakutava, toetad peresid, kes pühendavad oma elu kohalikule toidule.
Selle mõju ulatub aga kaugemale kui vaid ühe talupidaja või ettevõtte toetus. Ostes kohalikku toodangut, investeerid ka piirkondlikku majandusse – raha jääb kogukonda, luues töökohti ja toetades traditsioone. Võiks öelda, et kohaliku kingituse ostmine on nagu ring, mis algab sinu heateost ja jõuab tagasi sinu kogukonna heaoluni.
Tuleval pühadehooajal tee valik, mis loob tähendust. Kingitused, millel on lugu, toovad rõõmu ja soojuse nii nende saajatele kui ka tegijatele – ja see ongi jõulude tegelik tähendus.
Tutvu selle aasta UMA MEKK kinkepakkidega siin!
UMA MEKK Suurlaada kasvav populaarsus jätab paljud soovijad seekord ukse taha
Avaldatud: 31 oktoober, 2024
Juba viieteistkümnendat korda kogunevad kohalikud väiketootjad, talunikud ja käsitöölised 9. novembril UMA MEKK Suurlaadale, mis sel aastal toimub taas Võru Spordikeskuses. UMA MEKK Suurlaat on suurim Võru linna toidulaat, kuhu on oodatud ligi 90 kauplejat, kes pakuvad eestimaist toitu, jooki ja käsitööd.
Laada peakorraldaja Kaire Rätsep rõhutab siseürituse praktilist külge ja selle piiranguid: „Võru Spordikeskuses saame laata korraldada ka hilissügisel, ilma et peaksime muretsema ilmastiku pärast, kuid ruumipiirangute tõttu jäi tänavu kahjuks umbes 20 tootjat ukse taha.“ Samas lisab Rätsep, et kõik UMA MEKK võrgustiku liikmed on alati oodatud, mistõttu on sel aastal rekordarv Vana-Võromaa tootjaid – laadal osaleb tervelt 40 kohalikku kauplejat. “UMA MEKK Suurlaat on alati olnud koht, mis toob kokku tootjad ja tarbijad ning pakub võimalust rääkida otse nende inimestega, kes toovad toidu meie lauale,“ ütleb Rätsep.
Sel aastal rõõmustavad laadakülastajaid ka erilise tähisega UMA MEKK juubelitooteid, mis on leitavad roosade „UMA MEKK juubelitoode” kleepsudega. Nende toodete puhul on rõhk kohalikel maitsetel ja hooajalisusel, pakkudes traditsioonilist ja uudset üheskoos. Nagu kõik UMA MEKK tooted, on ka juubelitooted valmistatud Vana-Võromaa puhtast toorainest ning kohalike tootjate poolt.
Laadapäeva jooksul saavad külastajad osa ka tunnustusüritustest ja laadaloosist, mis lisavad sündmusele põnevust. Kõik, kes aitavad parimaid laadatooteid valida, saavad võimaluse võita ühe viiest 50-eurosest UMA MEKK kinkekotist. Auhindu jagatakse ka tootjatele – valitakse välja parim UMA MEKK toote ning parim Mahe Mekk toote, tunnustades kohalikku ja mahedat toidu. Laadamelu hoiab üleval Kristo Plovits oma lustaka lõõtsamuusikaga, luues ehtsat laadatraditsiooni hõngu.
UMA MEKK Suurlaat pöörab sellel aastal erilist rõhku peresõbralikkusele, ühendades jõud Võru Lastefestivali ja Tartu 2024 meeskonnaga. Laadal toimub suur POP-UP lastefestival, kus noorimad külastajad saavad nautida batuudiala, näomaalinguid, meisterdamisnurka ja mänguala koos maskottidega.
Täiskasvanud pääsevad laadale 1-eurose piletiga, lastele on üritus tasuta.
UMA MEKK Suurlaat on oma 15 tegutsemisaastaga saanud tõeliseks Võru linna tähtpäevaks, mis väärtustab kohalikke tootjaid ja nende pingutusi, tuues kokku toidu- ja käsitöömeistrid ja nende austajad.
Artikkel on avaldatud Lõunaeestlane.ee-s, Võrumaa Teatajas.
Uma Mekk Suurlaat XV 09.novemberil Võrus!
Avaldatud: 14 oktoober, 2024
UMA MEKK SUURLAAT XV
Võru spordihoones
9. novemberil
9.00-16.00
UMA MEKK LAAT toob kohaliku tooraine talust taldrikule
Puhas toit väiketootjatelt
Laadalt saad kaasa osta kaupa, mis on kasvanud Sinu kodu lähedal. Vana-Võromaa toiduvõrgustiku tootjaid on sellel aastal laadal 41.
kohalikud tegijad
Kohal on 90 kauplejat üle Eesti. Tea, kust tuleb Sinu toit! Tutvu inimestega, kelle igapäevatöö on toidutootmine.
Värske ja maitsev
Laadakaup on värkselt valmistatud või otse põllult korjatud.
puhtam loodus
Kohalik kaup on lühema tarneahelaga ja vähem pakendatud.
LAADAMELU
Lisaks omanäolisele kaubale leiad laadalt ka palju muud põnevat
Elav muusika
Laadaloos 5×50€
UMA MEKK kraamiga kinkekotti loositakse välja kell 15.00
Tegevused lastele
Batuudiala, teater, näomaalija, jänkud, maskotid
Kaire Rätsep
Peakorraldaja
umamekk.vtl@gmail.com
(+372) 528 2139
UMA MEKK Suurlaata korraldab
MTÜ Võrumaa Talupidajate Liidu
UMA MEKK meeskond
Üritust toetavad:
UMA MEKK kaubamärgi 2024 3. taotlusvoor on avatud!
Avaldatud: 27 september, 2024
Taotle UMA MEKK märki!
Kuidas taotleda?
UMA MEKK kaubamärki saab taotleda kolm korda aastas. UMA MEKK kaubamärk omistatakse Vana-Võromaa tootjatele, kelle toote tooraine on vähemalt 50% kohalik, GMO ja e-ainete vaba.
Taotluse esitamiseks tuleb täita taotlusvorm ja tuua märki taotlev toode UMA MEKK komisjoni ette hindamiseks.
2024 aasta kolmanda vooru taotlusi võtame vastu kuni 7.10. Märki taotlev toode tuleb tuua Võrumaa Talupidajate Liidu kontorisse (Liiva 11, Võru) UMA MEKK komisjoni ette hindamiseks hiljemalt 8.10 kell 11.00.
NB! Kõik selles voorus esitatud taoltused kandideerivad ka UMA MEKK juubelitooteks, mida kasutatakse UMA MEKK Suurlaadal 9.11.
Hindamistulemused selguvad 1 kuu jooksul pärast taotluse esitamist. UMA MEKK märgi kasutustasu on 75€/aastas ettevõtte kohta.
Taotle märki, kui:
- Ettevõte tegutseb Vana-Võromaa piirkonnas
- Toote tooraine on vähemalt 50% ulatuses pärit Vana-Võromaalt
- Toode/tooraine/menüü on e-ainete vaba
- Toode/tooraine/menüü on GMO vaba
Mida annab UMA MEKK märk tootele?
UMA MEKK kaubamärgi lisamine tootele annab tarbijale kinnituse, et toote tooraine on kvaliteetne ning vähemalt 50% ulatuses pärit Vana-Võromaalt. UMA MEKK märki omavad enam kui 400 toidu- ja joogikaupa, UMA MEKK võrgustikku kuulub üle 70 väiketootja.
Miks UMA MEKK võrgustikuga liituda?
UMA MEKK märk taotledes liitub ettevõte automaatselt UMA MEKK võrgustikuga. UMA MEKK on Vana-Võromaa piirkonna (Võrumaa, Põlvamaa ja Valgamaa) toidu- ja joogitootjate võrgustik.
Ühised laadakülastused
Keskmiselt külastame ühiselt aastas umbes 20 erinevat laata/messi. Koos laatadel osaledes saame paremaid tingimusi nagu asukoht, hind ja muud hüved.
UMA MEKK korraldab ka ise laatasid Võrumaal. Tuntuim on pika traditsiooniga UMA MEKK Suurlaat sügisel!
Koolitused, õppereisid, üritused
Kohtumised peakokkadega, õppereisid nii Eestis kui välismaal, koolitused ja võrgustiku liikmetega tutvumisüritused.
Jagame informatsiooni erinevate teemakohaste koolituste ja ürituste kohta ning korraldame neid ka ise.
UMA MEKK väljapanek kaubanduses
Teeme koostööd Võru Maksimarketiga, kus on eraldi UMA MEKK ala. Leiame uusi kanaleid, kus UMA MEKK märgiga tooted võiksid olla esindatud.
Ühised turundustegevused
Ühised reklaamtegevused, mis on osaliselt rahastatud UMA MEKK projektidest.
Varasemalt oleme UMA MEKK võrgustikuga osalenud Joel Ostrati Suurel Õhtusöögil, Eesti Mängus, ülesse astunud raadiotes, podcastides ja ajakirjanduses.
UMA MEKK kinkepakid
UMA MEKK märgiga tooted on müügil ka meie kodulehel jõulukinkidena ettevõtetele. Paar aastat käinud projekt on oodatud nii umameklaste kui kingisaajate seas.
Hoia end meie tegemistega kursis!
Kes on Liivimaa parim ratsutaja?
Avaldatud: 11 juuni, 2024
Kuigi peab tõdema, et tänaseks on unustuse hõlma vajunud mõlemad, nii Liivimaa, kui ka ratsa vahemaade läbimine, siis võib siiski uhkusega väita, et omanäolisi ning julgeid ettevõtjaid leidub nii siinpool Valgat, kui säälpool Valkat.
Miks võrrelda ettevõtjaid ratsutajaga? See metafoor tundub asjakohane, sest eks igal ettevõtjal ole vaja sarnaseid oskusi, mida ühe uhke looma (ettevõtte) juhtimiseks ja pidamiseks vaja on. Julgust, et üldse asjaga pihta hakata. Reageerimisekiirust selleks, kui meie majandus samamoodi perutama kipub, kui mõni rahutum suksu. Järjepidevust, sest ühtegi looma ei saa võtta ega jätta üleöö. Logistilist mõtlemist: kust saan kaera, kust heinad, kus teeme joogipeatuse, kus saab niisama puhata ja kui pikka vahemaad saan korraga läbida.
Rõõm on tõdeda, et neid sutsu segaseid, vahel pisut hulljulgeid, järjepidevalt panustada ja oma tegemistega lisaväärtust luua soovivaid inimesi leidub endiselt. Ning meid seovad naabritest lätlastega, siin endisel Liivimaa territooriumil, sarnased rõõmud ja mured.
Eesti-Läti koostööprojekt
Selleks, et Läti ja Eesti väiketootjad saaksid arendada piiriülest koostööd, edendada ja tutvustada kohalikke tooteid ning tekiksid eeldused uuteks koostööprojektideks ja tootearendusteks on Võrumaa Talupidajate Liit koostöös Läti Maaelu Nõuande- ja Koolituskeskusega ellu kutsunud Euroopa Regionaalarengu Fondi ESTLAT programmprojekti ,,Local tastes” (Kohalikud maitsed).
Teaduspärast on Võru Talupidajate Liit juba 15 aastat vedanud eest Vana-Võrumaa toidumärgist UMA MEKK. Sarnaselt on Läti kolleegid ellu kutsunud tervet Lätit hõlmava kohalikku tooted tähistava märgise Novada Garša (Maakonna maitsed). Naabrid on omi kohalikke tooteid Novada Garša märgise alla koondanud viis aastat. Seega on kogemusi ja teadmisi võrgustike liikmetel omavahel küllaga jagada.
Eesti-Läti ühisprojekt ,,Local tastes” kestab ühe aasta ning selle raames külastavad ligi 20 Eesti väikeettevõtjat Läti kolleege kolmel korral ja paarkümmend lõunanaabrit tulevad Võrumaale külla viiel korral. Õppereiside raames viiakse läbi nii õpitubasid, osaletakse koolitustel, kui külastatakse kohalikke väiketootjaid.
Uma Mekk toiduvõrgustiku koordinaator Kristin Krinal tutvustab ,,Local tastes” programmi: „ Kui räägime kohalikust, siis tihti saab määravaks riigipiir. Samas on Võrust Tallinnasse sama pikk maa kui Võrust Riiga. Tegelikult on meil siinse piiräärse piirkonnaga rohkem ühist kui oskame arvata. Lihtne näide on Võrumaa au ja uhkus: sõir. Väga sarnane toode jāņu siers (jaanijuust) on ju ka Lätis rahvusroaks.“
Õppereis Valmierasse
Kevadisel Läti väiketootjate õppereisil külastati Valmiera piirkonda ning tutvuti sealsete tegijatega. Päev algas lihatööstuses Baunu Billitis, kes tegeleb veise- ja lambaliha väärindamisega. Ettevõtte peremees Jānis Šļaukstiņš koos oma kaasaga rääkis ja tutvustas nende tapamaja tööd, pakkus degusteerida oma toodangut ning enne lahkumist sai külastada tehasepoodi, kus kõige eksklusiivsemaks tooteks osutus nende enda hirvekasvatuse toorainest valmistatud kuivatatud hirvefilee.
Sealt edasi tutvustati meile väikeses Mazsalaca alevis asuvat vast valminud kohvikut Buda Cafe, mille eestvedajaks oli taas tore noorpaar, kes panid suurt rõhku kohalikule toorainele. Nii oli näiteks Baunu Bullitis’e veiseliha jõudnud kohviku pakutavatesse burgeritesse.
Järgmisena viis tee õppereisi seltskonna Naukšeni veinimajja. Veinimaja noor peremees Janis Baunis oli muheda olemisega ning rääkis, kuidas tema isa oli otsinud ideed, millega ettevõtjana läbi lüüa. Alustades paradiisiõuna kompottidest, millest ei müüdud ära peaaegu mitte midagi, kuni tänapäevani välja, kus veinimaja riiuleid ehivad nii vahuveinid, šokolaadivein, kui ka kangemad napsud. Peremees Janis näitas ja rääkis, kuidas valmivad Naukšeni veinid ja tõhusamad joogid.
Õhtul ootas seltskonda tuledes Valmiermuiža pruulikoda. Valmiermuiža pruulikoda on teinud 15 aastat järjepidevat tööd aina arenedes, kasvades, täiendades, mitmekesistades. See millise põhjalikkuse ja asjalikkusega tutvustatakse ja näidatakse õlle tegemist ning ajalugu on väga innustav. Eriliselt jäi silma, kuidas õhtusöögi lauas õpetati õlut kõikide meeltega tajuma. Toodi välja, miks erinevad õlled on erineva kujuga klaasides, tahtes kas klaasi peos hoides soojeneda või hoopis pikemas pokaalis jahedana olla. Õpetati austama õlut ja õllemeistri tööd ning kaasati märjukese degusteerimisse kõik meeled ja tajud. Kogu elamus kokku viib õlle kusagile järgmisele tasemele ning annab sellele kamaluga väärikust ja väärtust juurde.
Õllemõisas tutvustati õppereisi seltskonnale ka Läti käsitööpestode tootjat pesto.lv. Mikroettevõtte paistis silma selge visiooniga harida Läti toiduhuvilisi tuues tootevalikusse pestosid, karamelliseeritud sibulaid ja baklažaane. Nende eelmise aasta toodang oli 16 000 purki pestot. Küsimus peale, et kui palju purke peaks pesto.lv tootma, et firma kindlatel jalgadel seisaks, vastas peremees Jānis Pirsko, et arvatavasti 10 korda rohkem. Seega kasvuruumi on omajagu.
Õppereisi teine päev algas kohvi röstikojas Smart Coffee Roastery. Inspireeriv oli taaskord näha noort perekonda ettevõtte eesotsas. See on ka kindlasti teema, kus meil on lätlastelt õppida võimalik. Enamus külastatud ettevõtteid juhivad noored ambitsioonikad ettevõtjad, kes soovivad muutuseid ellu viia.
Edasi viidi meid Läti esimesse gastro-turgu Jāņa Tirgus ehk maakeeli Jaani turgu. Kõige lihtsamalt võrdlus oleks Balti Jaama turu palju väiksema vennaga. Turul oli uhke lihalett, pagar, pitsakohvik, sushimeister, käsitööjäätiste kohvik ning koduseid hoidised ja köögiviljad. Mõnus koht, kust läbi jalutada ning kvaliteetset kraami soetada.
Tublid väikeettevõtjad tegutsevad kogukonna põhiselt OTT-i põhimõttel – kelleltki midagi, koos kokkame ja küpsetame ning müüme laadal ka maha. Fantaasia läks lendama ja kujutasin elavalt oma Kalda Loodustallu Postiteel küüni alla samasugusid laudu ja atmosfääri, kus saaksin toitlustada bussitäie rahvast. Sikajalast kanamunad, Sinikalda talust veiseliha, enda aiast ja peenardelt annab korjata ja potti pista palju head ja tervislikku. See oli nii minu teema – talutoidu toitlustus ja pärandipõhisus.
Viimase peatusena, enne koduteele asumist viidi Liivimaa parimad ratsustajad aga päris põllule. Buss peatus vana küüni juures, mille uksed olid külaliste ootuses avali ning maja ees podises lõkkel pada. Meid ootasid tänavatoitlustajad Marta Vētra ja Madara Vestere, kes toimetavad brändi LAUX all. Tegu on kahe noore naisega, kes pärast rännakuid Inglismaal, on tagasi jõudnud kodumaale ning löövad nüüd neljal käel kaasa nii kohalikus OTT-is (Otse Tootjalt Tarbijale), kui tänavatoitlustamises.
Mõnusalt boheemlaslik õhkkond, ülim külalislahkus ja sõbralikud perenaised vaimustasid kõiki. Keset põlde asuva küüni all käis vali muusika, ehitusmaterjalid ja vanavara oli lükatud seina veerde, Uuskasutuse lauad ja toolid olid mööda muldpõrandat laiali jaotatud. Laudlinadeks vanad maakaardid ja valgust andsid savipottides küünlad. Ja just see lihtsus võlus ja paelus. Soe supp pani vere käima ning see vanaema kompott, mida sai Belgia vahvlite peale panna, lisaks veel umbes seitsmele erinevale lisandile, oli lihtsalt võrratu. Taaskord tõestus, et vähem on rohkem, ning üks ettevõtluse põhitõdesid, et hakka kusagilt pihta. Kui idee on äge ja on piisavalt julgust, siis küll töö käigus jõuab parendada, arendada, laiendada, uuendada.
Seega võib väita küll, et Liivimaa parimad ratsutajad on just need mikroettevõtjad, kes täna meie majandusruumis toimetavad ja lahendusi otsivad, kuidas ellu jääda ja edasi minna. Liivimaa on vingeid ratsamehi äärest ääreni täis ning mõte neid koondada ning omavahel suhtlema panna loob väärtust meile kõigile sellel ajaloolisel territooriumil.
Ettevõtjale annavad sellised reisid jõudu oma tegemistega hakkama saada, sest reisil nähtu ja kogetu loob pildi sellest, kuidas Lätis ettevõtjatel läheb. Ka seal on ühiseid muresid ja rõõme ning see just liidabki. Ka UMA MEKK-i rahva omavaheline suhtlus on tähtis, see on natuke nagu sõbra õlg, kus najal saab nii nutta kui naerda. Loodan, et projektis saadud teadmisi ja nippe saan oma ettevõttes kasutada ning siit võib tekkida nii mõnigi koostööprojekt.
Oma õppereisi kogemuse pani kirja Eve Veski, Tillu kohviku perenaine.
Rõuge kogukonnafestival ja UMA MEKK laat tulevad ka selle sügisel
Avaldatud: 7 juuni, 2024
Rõuge kogukonnafestival
Juba esimesel korral paljude lemmikuks saanud kogukonnafestival Rõuge Ööbikuorus tuleb taas, kandes sel korral peakirja “Ellujäämise kunstid”.
Muidugi saadab festivali UMA MEKK laadamelu, meeleolukas kultuuriprogramm, vahva lasteala ja nunnunäitus.
Üritus toimub 7. septembril kell 9-16 Rõuge Ööbikuorus.
Ürituse keskmes on loengud- ja töötoad:
Toit (aed ja endale toidu kasvatamine, taimetoidud kohalikest ja metsataimedest, kõrvitsatoidud, looduskosmeetika)
Ellujäämiskunstid (kodust evakueerumise õpituba, kriisiinfo otsimise ABC, Rõuge valla kriisiplaani tutvustus ning Luutsniku pääste-ennetuskeskuse tegevused)
Rahunemise peatus ehk vaimsest tervisest (kuidas lapsevanemana ellu jääda? Enesehoole alustalad ja teadlikkus; pop-up raamatukogu).
Kogukonnafestivali saadab kohalik Vana-Võromaa toit ja jook
UMA MEKK laadale ootame kauplema eelistatult Vana-Võromaa ja naabrite toidu- ja joogikaupa ning käsitööd. Oodatud on ka toitlustajad ning meelelahutusega tegelevad ettevõtted.
Laadaala peakorraldaja on UMA MEKK toiduvõrgustiku koordinaator Kristin Krinal (53494250), kristin.krinal@umamekk.ee
Hoia end ürituse infoga kursis sotsiaalmeedias!
4. juuni: kontaktseminar “Kuidas toidutooraine jõuab ostjani?”
Avaldatud: 21 mai, 2024
Kuidas toidutooraine jõuab ostjani?
Kontaktseminar
4.juunil Eesti Maaülikoolis (Fr.R.Kreutzwaldi 1a-104, Tartu)
Konktaktseminari eesmärk on motiveerida ja parandada kohalike (mahe)toodete kättesaadavust
Kontaktseminarile ootame:
Toidutootjaid
Toitlustajad
Jae- ja hulgikauplejad
Päevakava
- 09.30 – 10.00 Tervituskohv mahetoorainest
- 10.00 – 10.10 Avasõnad / Marko Gorban, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kantsler
- 10.10 – 10.35 Kohalike ja mahetoodete pakkumise kogemused / Merit Mikk, Ökosahver OÜ ja Talu Toidab OÜ
- 10.40 – 10.55 Kohaliku tooraine pakkumisest läbi restorani vaatenurga / Koit Uustalu, GMP Pühajärve Restoran
- 11.00 – 11.15 Toitlustajatele mahetoidu pakkumisest / Aaro Lode, Baltic Restaurants
- 11.20 – 12.00 Rühmatöö ja värskenduspaus
- 12.00 – 12.15 Dünaamilise hanke võimalused / Agne Silde (toitlustuse portfellijuht) ja Maia Prunt (sõdurivarustuse ja elutoetuse kategooriajuht)RKIK hangete osakond
- 12.20 – 12.35 Lõuna-Eesti aiasaaduste väärinduskeskus / Margus Timmo, Osaühing Aiasaaduste väärinduskeskus
- 12.40 – 13.25 Mahetootjate võimalustest / paneelarutelu koos rühmatöö sisendiga / Mirjam Pikkmets, Meelis Mõttus, Tiit Mansberg, Anti Allas
- 13.30 – 14.00 Eelkokkuleppel kohtumised ostjate ja müüjatega, dünaamilise hanke spetsialistidega
ÜRITUST KORRALDAVAD:
UMA MEKK
VÕRUMAA ARENDUSKESKUS
SETOMAA LIIT
ÜRITUST KAASRAHASTAB:
VÕRUMAA PARTNERLUSKOGU
UMA MEKK Kevadlaat 9.mail Võru keskväljakul!
Avaldatud: 16 aprill, 2024
- 16:00 UMA MEKK kevadlaada avamine
- 16:00 – 20.00 erinevad tegevused ja esinejad Võru keskväljakul
- 18:00-19:00 Euroopa Parlamendi valimiste debatt
- 19:00-20:00 Daniel Levi trio (tasuta kontsert)
- Kaitseliidu Võrumaa malev – Kodutütred, Noorkotkad, Naiskodukaitse
- Kaitseväe Kuperjanovi jalaväepataljon 2. jalaväebrigaad
- Päästeamet
- Politsei- ja Piirivalveamet
- JJ Street tantsukool ja Janika Võimlemisklubi
- Võru Muusikakool
- MTÜ Saagu parem – kaitsevõrgu punumine Ukraina heaks
- Europe Direct Võru, Põlva ja Valga keskused koostöös Võru koolide ja MTÜ-ga Meiela
- Võru linn, Võrumaa Arenduskeskus
- UMA MEKK ja Võrumaa Talupidajate Liit
- Tartu 2024
Tegevusi kaasrahastati Euroopa Regionaalarengu Fondi meetmest “Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus- ja elukeskkond” ja Euroopa Komisjonist.
UMA MEKK restoraninädal üllatab uue nime ja konseptsiooniga!
Avaldatud: 11 märts, 2024
UMA MEKK kohvikute ja restoraninädal toimub sellel kevadel juba 9. korda. Projektist on aastate jooksul osa võtnud ligi 20 kohalikku toitlustuskohta pakkudes parimaid pärleid kohalikust toorainest!UMA MEKK kohvikute ja restoraninädal on alati hästi vastu võetud ning see on suurepärane võimalus kohalikel ettevõtjatel koostööks.
Sellel kevadel üllatab restoraninädal uue konspetsiooni ja nimega: UMA MEKK Kevadgurmee 03.05 – 12.05!
Üritusest osavõtmiseks on kaks varianti:
- Restoran pakub UMA MEKK Kevadgurmee 3-käigulist õhtusööki 10 päeva jooksul, hinnaga 32€. Iga käigu tooraine peab olema vähemalt 50% kohalikust Vana-Võromaa piirkonnast (v.a. lihatooted, mis peavad olema Lõuna-Eesti piirkonnast). Kokku osaleb 10 restorani.
- UMA MEKK Kevadgurmee eriüritus, kus tooraine on kohalik ning lisaks õhtusöögile pakutakse ka elamust. Eriürituse korraldab Uue-Saaluse veinitalu koostöös Ulgumaaga.
Projekt on rahastatud meetmest PEEK (Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus- ja elukeskkond) ja plaanitavad tegevused lähevad ettevõttele arvesse vähese tähtsuse abina. Omaosalus projektist tuleb katta UMA MEKK Kevadgurmee osalejatel, täpsem info aadressilt info@umamekk.ee.
Kevadgurmee menüüde ja restoranide kohta saab täpsemalt lugeda siit!
UMA MEKK alustas koostööd Läti väiketootjate ühendusega Novada Garša
Avaldatud: 3 jaanuar, 2024
UMA MEKK ja Läti Novada Garša toidutootjate rahvusvaheline ühisprojekt “Local Tastes” alustab 16. jaanuar!
UMA MEKK koostöös Läti väiketootjate ühendusega Novada Garša viivad järgmise aasta jooksul ellu ühisprojekti, mille eesmärk on suurendada väiketootjate piiriülest koostööd. Projekti käigus soovitakse luua umbes 30 liikmeline väiketootjate kogukond Eesti (Põlvamaa, Valgamaa, Võrumaa) ja Läti (Valmeira,Valka ja Smiltene) piirialadel, kes leiaksid tulevikus ühiseid koostöövõimluse kohti, nt uute ühistoodete või toiduteemaliste ürituste näol.
Projekti raames toimuvad õppereisid, ühised turundus- ja müügikoolitused, üritustel osalemine ja üksteise ning turu tundmaõppimine.
Projekt saab avapaugu 16-17. jaanuar, kui UMA MEKK võõrustab Läti väiketootjaid kahel päeval. Plaanis on UMA MEKK ettevõtjate külastused ning ühisüritus Uhtjärve Nõiariigis, kuhu on kaasatud kokku 45 inimest. Kahe päeva jooksul külastatakse Mestavenna talu, Hämsa Maherestorani, Roosu talu, KODAS siidritehast, Kotkapesa Kööki, Pullijärve kohvikut ja Andri-Peedo kitsefarmi.
Projekti on kaasrahastatud Interreg VI-A Estonia-Latvia Programme 2021-2027 (EST-LAT).
Lisainfo:
- Projekti nimi: Local Tastes
- Projekti kestus: 13.11.2023-12.02.2025
- Projekti partnerid: UMA MEKK (Võrumaa Talupidajate Liit MTÜ) ja Novada Garša (Latvian Rural Advisory and Training Centre, Ltd)
- Projekti eelarve: 87 499,50 € (omaosalusega 20%)