Kaerakama (mahetoode)
Kamajahu võib olla tehtud ka ainult ühest viljast. Urvaste kaerakama ongi tehtud vaid mahedalt kasvatatud kaerast.
Põline kaerakama piirkond on vanasti olnud Tartu- ja Võrumaal, Setomaal ning Peipsiäärsel rahval. Nende kantide perenaised jätsid kaera alati ka segakama üheks põhikoostisosaks.
Kama on teravilja(de)st tehtud jäme jahu, mida on Lõuna-Eestis söödud juba ammustel aegadel. Suvisel ajal sai valmistehtud kamajahust kiiresti teha maitsva ja toitva söögi: jahu segati hapupiimaga, lisati pisut mett, suhkrut või hoopis soola ja toit valmis. Tänapäeval süüakse kama sageli jogurtiga, sellest tehase kamavahtu, lisatakse küpsetistele.
Urvaste Külade Selts valmistab kama käsitööna külaköögis – kaeraterad keedetakse, kuivatatakse, röstitakse, siis jahvatatakse ja pakitakse. Kamast saadud tulu kasutatakse kogukonna hüvanguks.
Tootja: Urvaste Külade Selts