Digiretseptiraamatusse kogutud retseptide ideede allikaks on raamat „ Kuiss vanal Võromaal eleti”. Murdetekstide lugemine esitas väljakutse – kuidas näevad välja ja maitsevad meie esivanemate toidud tänapäevast toorainet kasutades ning kaasaaegset tehnoloogiat kasutades.

Tänapäeva toitumistrend liigub kogu maailmas selles suunas, et otsime oma „juuri” ja soovime süüa naturaalset toitu oma heas ja ehedas maitses. Eesti juhtivad restoranid pakuvadki juba kodumaisest toorainest roogasid ja nende järgi nõudlus aina kasvab. Kauplustekettides ringi liikudes on näha, et loetakse pakendite etikette ja otsitakse kohaliku toorainet kinnitavaid märke – Tunnustatud Eesti Maitse, Eestis kasvatatud, Parim toiduaine, Öko, UMA MEKK jne.

Võrumaa Kutsehariduskeskuse turismi- ja toitlustuskorralduse üliõpilased toiduvalmistamise tundides tegelevad esivanemate toitude taaselustamisega. Üliõpilased on oma töid tutvustanud iga aastasel võistlusel „Nooruslik kevad”. Osalenud Imavere Piimapäeva töötubades ja pakkunud mekkimist UMA MEKI seminaril ja laadal. Tagasiside on olnud alati positiivne ja siit ka julgus luua retseptikogu, kus ootame laialdast kaasalöömist ja uusi ideid.

Võrumaa Kutsehariduskeskuse toitlustusõpetaja
Silvi Pihlakas

Vaata Uma Mekk kokaraamatu trükist

Book of Võru Kitchen and Cuisine