Avaldatud: 16 aprill, 2020

“Ajal, kus päris täpselt ei tea, mida homne endaga kaasa toob, tuleb toimetada sellega, mis sul täna olemas on,” usub Põlva Tillu kohviku perenaine Eve Veski. Nii lükkas ta käima toidukulleri ja hoiab tordileti kohvikus heast-paremast lookas. Hea söök toidab head tuju ning need kaks – positiivne meel ja täis kõht – on tugeva tervise alustalad.

“Kui see viirusepomm lõhkes, öeldi meil paari päevaga kõik tööd üles. Kuigi toitlustuses pole ettemääratust just palju, siis üht-teist oskad kogemuse põhjal ikka ennustada. Aga praegu ei oska, võtame päevake korraga,” nendib Eve.


Tillu kohvikupere. Foto Grehte Rõõm.

Ühes oli kogu kohvikupere Evega eesotsas aga kindel – istuma ning masendust ootama ei jääda! “Kullerteenust on me käest üha küsitud – nüüd lükkasimegi selle käima! Mu töö, cateringiga seonduv, langes praegu ära. Rakendasin ennast kohe kullerina,” muigab Eve.

Tellida saab kõike, mida Tillu kohvik pakub. “Saame tellimuse, teeme valmis ja stardin! Eksinud olen küll, aga õnneks on Põlva nii armsalt väike linn, et ega teist korda valesti sõida.”

Pitsad, koogid, lõunasöögid – nimeta ainult! Kõige kaugem sõit on praegu Eve viinud Tilsi külje alla, kõige lõbusam aga … oma kodukülla.

Laupäevane õhtu, kell veidike seitse läbi. Eve elukaaslane ning Tillu peakokk Targo oli sättinud köögis just asjad kokku, kui helistati ja uuriti, et kas pitsat saab. Et tulid Tartust kalakullerit tegemast ja lastel kodus kõhud tühjad. “Ma taipasin helistaja nime kuuldes, et oot, sa elad ju meie külas! Muidugi toome!” Nii keerasid pitsaauto ja Tartust-tulijad ühel hetkel õuele, ja kõik said söönuks.

Eve on seda meelt, et kui tema võimuses on muuta kellegi päev veidigi helgemaks, siis tuleb seda teha. Pealegi, ettevõtjale tuleb sõna “Jah!” tihe kasutamine pigem kasuks!

Kes tänases olukorras kaneelirullidest ei unista, see pole kunagi Tillu kohviku omasid maitsta saanud. Foto Grethe Rõõm

See teadmine, et kui ei proovi, ei saa iial teada, mida kõike head juhtuda võiks, on Tillu kohviku peret saatnud algusest peale. “Ettevõttega on see lugu, et vahest läheb hästi ja vahest sa õpid. Me algul üha õppisime. Ja õpime praegu ka! Muidugi oli siis kogu aeg kuklas veel küsimus, et kas me ikka teeme õiget asja. Ega seda muud moodi kui proovides teada saa. Nüüd ma tean, et teeme! Ja oma südamehäält tuleb kuulata! Olen õppinud, et neil hetkedel, kui kulud on suuremad kui tulud, pole matemaatikaga midagi teha, siis aitab ainult keemia. Inimsuhted. Pere. Töötajad.”

Me saame hakkama!

Eve särts olek ei jäta kahtlust, et muhe kohvik Põlva raudteejaama külje all pingutab selle nimel, et kriisist välja tulla. “Kui viiruseuudis tuli, istusin maha ja mõtlesin läbi kõige mustema stsenaariumi. Kõige tähtsam, et mu tüdrukud saaks palgad kätte ja olulised arved makstud. Numbrid said paberil ritta, vaatasin neid ja mõtlesin, et kuidas need kulud katta saan,” jutustab Eve.

Nii sai tööle toidukuller, menüüsse pitsa – kui kuskil on mõni võimalus, tuleb seda proovida! Sest see, et lusikas ilma proovimata nurka visata – see lihtsalt pole Eve loomuses.

“Eelmise kriisi aegu läks mu elukaaslase firma pankrotti. Nii et ma tean – see pole maailmalõpp! On küll valus, aga elu läheb edasi. Kui oled selle ettevõtjana läbi elanud, on see asendamatu kogemus. Aga praegu me tahame hoida end nii toimimas, et me tuleme sellest kriisist läbi!”

Ratsionaalsed otsused ei luba hirmul võimust võtta. Kohvikupool on külastajatele suletud, kuid kokk vaaritab, pagar küpsetab ning kondiiter meisterdab iga päev. Talupoest ning kondiitriletist saab osta kraami kaasa. Samuti saab oma toidusoovist ette märku anda, maksta ülekandega ning soovitud kaup pannakse sind kokkulepitud ajal kokkulepitud kohta ootama. Kontaktivabalt.

Tillu kohvik ja sealsed road on sõltuvust tekitavad, seetõttu on see ka populaarne kaugtöökohvik. Foto Grethe Rõõm

“On suur asi, kui hommikuti tuleb kogu personal rõõmsa tujuga tööle, ja meil tuleb! Minu asi on siin vankrit vedades suhtumist korraldada – ega muu kui oma hoiakuga seda tee,” nendib Eve. “Annan endale aru, et sära mu silmis toidab meeskonda. Ja usaldamine. Olen tänulik oma meeskonnale – meil on nii ägedad inimesed!”

Ning tagala peab sellistel hetkedel olema tugev. Eve ja Targo peres kasvab kolm poega, kes praegu näevad oma vanemaid üsna jao pärast. “Pidasime kodus poistele loengu, et kui te hoiate oma kooliasjad joonel, annab see meile jõudu juurde kohvikus toimetada. Ja nad püüavad anda oma panuse. Nii hästi kui see neil õnnestub,” tunnustab Eve.

Seda, mis praeguses kriisis head on, Eve veel öelda ei oska. “Eks see kriisi kasulikkus tule välja mõne aja pärast, aga praegu on naljaga pooleks öeldult oluline, et head kriisi raisku ei laseks, vaid areneks. Ja julgeks õppides proovida ning mitte karta eksida! Õhtu lõpuks on ju kõige olulisem see, et kas oled proovinud ja saanud teada, et kas töötab või mitte!”

Maitsvate roogade tellimisinfo leiad Tillu kohviku veebikodust.

Et selle kõigega kursis olla, hoia silm peal Tillu kohviku FB konto @KodukohvikTillu

Kodukohvik Tillu

Jaama 52
Põlva Alevik, Polva maakond
Tel:  +372 518 3249
E-post: talupood@gmail.com
www.talutoit.blogspot.com

Tekst: Grethe Rõõm

Projekti rahastatakse EL Euroopa Regionaalarengu Fondist meetme tegevuse 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks” raames.

 

 

Eesti toidupiirkond 2019, Vana Võromaa
Ehe maitse
Uma Mekk logod

Toiduvõrgustiku koordineerimine on rahastatud Võru maakonna piirkondlike algatuste tugiprogrammi 2017-2019 Vabariigi Valitsuse ja Euroopa Komisjoni poolt kinnitatud „Ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava 2014−2020″ -prioriteetse suuna 5 „Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete ja piirkondliku ettevõtluse arendamine” meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine” tegevuse 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks” alaprojekti “Toiduvõrgustiku arendamine” raames.