Mahlaveski
Kagu-Eestis, idanaabri piiri lähedal Hanikase külas Peedo talus tegutsevad peremees Aare Rätsepp ja perenaine Tiina Järvepera. Talupidamisega alustasid nad umbes 25 aastat tagasi, aga Mahlaveski ettevõte sai Peedo talus alguse kui loobuti piimakarja kasvatamisest ja alustati mahlatootmisega. Talu ümbruses laiuv viljakas maa oli erinevate marjade kasvatamiseks. Põldudel kasvab must- ja punanesõstar, vaarikaid ning karusmarjapõõsaid. Vajaminevad jõhvikad, mustikad ja pohlad korjatakse lähedalt metsast.
Mahlaveski toodete valikus on kokku üle 20 toote, leidub nii kuivatatud marju ja puuvilju kui ka mahlu ja glögisid. Mahlavaliku teeb eriliseks selle naturaalne maitse. “Valmistame oma jooke ainult kodumaisest toorainest ja puhtast mahlast ning mahlasegust. Erilise maitsenüansi saamiseks lisame juurde ka pisut maitseaineid. Kindel on see, et meie mahladesse pole lisatud vett, suhkrut ega säilitusaineid,” kirjeldab pererahvas toodangut. Lisaks ei ole mahlu filtreeritud, mida tõestab ka pudeli põhja tekkiv naturaalsetele mahladele omane loomulik sade.
2024 avati pererahva poolt ka Mahlaveski kohvik, mis võtab kliente vastu Piusa külastuskeskuses.