Vana-Võromaa restoraninädal UMA MEKK Sügisgurmee rõõmustab toidunautlejaid sügiseste maitsete ja kohaliku toorainega
Avaldatud: 27 september, 2024
Alates 4. kuni 13. oktoobrini kutsub UMA MEKK Sügisgurmee toidugurmaane ja kohaliku toidu austajaid nautima maitseelamusi Lõuna-Eestis. Üheksa erinevat restorani pakuvad 10 päeva jooksul kolmekäigulisi erimenüüsid, kus vähemalt 50% koostisosadest pärineb Vana-Võromaa piirkonnast.
Kampaania peakorraldaja Kristin Krinal rõhutab: “UMA MEKK Sügisgurmee eesmärk on suurendada teadlikkust kohaliku tooraine kvaliteedist ja kättesaadavusest, edendades samas koostööd toitlustajate ja tootjate vahel. Üldiselt on restoranidega suheldes koostöö kohalike tootjatega juba täna paljudel väga hea. Üksteist tuntakse ja ollakse rahul ka kvaliteediga.”
Kohaliku tooraine kättesaadavus ei ole kunagi probleemiks olnud Suurele Munale, kes kinnitab, et nende menüü ehitatakse üles vastavalt hooajale ja piirkonna tootjate pakkumistele. Samuti ei ole tooraine küsimus keeruline Lihuniku Ärile, mis kasvatab Rõuge vallas enda tarbeks mahedaid lihaveiseid.
Eelmisel kevadel toimunud kontseptsiooni ja nime muutus on andnud kampaaniale uue hingamise. Varasem UMA MEKK kohvikute ja restoranide nädal sai uue nime – kevadel UMA MEKK Kevadgurmee ja sügisel UMA MEKK Sügisgurmee. See muutus tõi eelmisel kevadel kaasa rekordilised külastajanumbrid ning korraldaja loodab, et külastajad võtavad ka seekord Sügisgurmee hästi vastu.
Krinal lisab: “Sel sügisel paneme erilist rõhku teavitustööle – igale restoranile valmivad voldikud, kus külastajad saavad tutvuda roogades kasutatud tooraine päritoluga. Samuti peame oluliseks Vana-Võromaa pärandi esitlemist – kõik road on tõlgitud võro keelde.”
Restoranide menüüdes peegelduvad sügise maitsed: värskelt valminud aiasaadused ja metsaannid, mis toovad esile piirkonna mitmekesisuse. Näiteks ütlevad Ööbikuoru Villa Restorani Andreas peakokk ja NAMM resto ja šokolaadikohviku peakokk, et Sügisgurmee menüüs on esikohal tekstuurid, rikkalikud maitsed ja sügisene küllus.
Maa Gurmee kodurestorani kokad Anett ja Sten Kallari on jäänud kindlaks oma piirkonna kohalikule toorainele – Peipsi kalale. Kuna Peipsi järv on nende restoranist vaid kiviviske kaugusel, on värske tooraine alati kättesaadav.
Iga restoran toob lauale oma unikaalse lähenemise ja inspiratsiooni. Uue tulijana üllatab Metsarestoran Ürg, kes on menüüle lähenenud väga loominguliselt, pakkudes roogades nii kuusetolmu kui naadivahtu. Peakokk Kaspar Karjus usub, et uute taimedega katsetamine ja eksperimenteerimine toob igal aastal esile uusi ja põnevaid retsepte, mis lasevad kohalikel toorainetel särada.
Sel aastal on restoranide kvaliteet tõusnud uuele tasemele. Kokkadel on olnud eesmärk pakkuda mitte ainult maitseelamust, vaid ka midagi tõeliselt originaalset. Värskelt avatud Pauline Resto on näiteks lähenenud enda magustoidule uuenduslikult, lisades Pavlova beseesse efektset aktiivsütt. “Meie eesmärk on luua toite, mis mitte ainult ei näe välja kaunid, vaid pakuvad ka tõelisi maitseelamusi,” ütleb peakokk Ursel Nõlvik.
Tänavu osaleb kampaanias esmakordselt ka juba kaks aastat Võru linnas tegutsenud Kolm.Köök&Deli, kus peakokad ja restorani asutajad Ragnar ja Katri toovad Sügisgurmee menüüsse oma lemmiktoidud, esitledes kohalikke maitseid uues võtmes. Näiteks on veisehake serveeritud traditsioonilise toore muna asemel munaemulsiooniga ning pearoa õrnsuitsu angersäga täiustab vadakuleem.
Kampaania raames on restoranide vahel tekkinud sõbralik konkurents, et eristuda unikaalsete roogade ja huvitavate koostisosadega. Peakokk Silver Illak Ugandi Restost on oma püsiklientidele tuntud julgete maitsekooslustega; seetõttu ei puudu ka seekord tema menüüst üllatuselemendid nagu tomativaht ja arooniasorbett.
Külastajatele, kes hindavad kohalikku toorainet ja peeneid maitseid, on UMA MEKK Sügisgurmee tõeline nauding ning suurepärane võimalus avastada uusi lemmikrestorane. Erimenüü hinnad jäävad vahemikku 30–35 eurot ning broneeringud tuleb teha vähemalt 24 tundi ette. Varajane broneering mitte ainult ei taga kliendile lauda, vaid aitab ka restoranidel ressursse ja toorainet paremini planeerida, vähendades raiskamist.
UMA MEKK Sügisgurmee menüüde saate tutvuda siin.
Artikkel on avaldatud ka Lõunaeestlane.ee lehel ja Lõuna-Eesti Postimehes