Otepää lähistel Sihva külas valmivad Krissu Kokkab koduköögis ehedate maitsetega küpsetised ja purgitooted, mis on laatadel inimeste südamed võitnud. 

 

Kokk lapsepõlvest saati

Krissu kasvas üles köögiviljatalus, kus tööd tehti hommikust õhtuni. Toidutegemisega alustas ta juba viieaastaselt, kui valmistas oma esimesed praekartulid. „Tahtsin emale head meelt teha, et kui ta väsinuna tuppa jõuab, oleks söök juba olemas,” meenutab ta. Seitsmeselt tegi ta süüa juba tervele perele. Krissu tõdeb, et on oma kodust kaasa saadud töökuse ja südikuse eest senimaani väga tänulik. 

Krissul on põlletaskus olemas nii koka- kui kelneripaberid. Kuigi ta töötas Tartus pikalt kelnerina, viis elu ta Otepääle, kus ta leidis esmakordselt ka tõelise kire kokkamise vastu. „Otsisin tegelikult teenindaja kohta, aga sattusin hoopis GMP Pühajärve restorani kokaks. Mu silm lõi seal köögis särama. See fine dining oli midagi erilist,” kirjeldab ta vaimustunult. 

 

Ettevõtlus ja laadapisik

Ettevõtluspisiku sai Krissu kümmekond aastat tagasi. “Kõik sai alguse isiklikust sushi-igatsusest. Tartus oli kõik käe-jala juures olemas, aga Otepääl ei teinud keegi sushi’t. Ühel päeval lihtsalt otsustasin, et, ah, ma hakkan ise tegema!” Seda mõtet saatis edu ja üsna pea hakkasid kliendid küsima teisigi tooteid. Nii lisandusid pulgakoogid ja muud küpsetised.

Suurem läbimurre Krissu jaoks tuli kaks aastat hiljem toimunud Otepää jõululaadal. „Müüsin tunni ajaga kõik maha. Jätsin ema letti ja jooksin ise kiiresti koju, et asju juurde teha,” kirjeldab ta esimest laadakogemust, millest sai alguse tema laadapisik. „Mulle meeldib see melu, mulle meeldib, et inimesed naeratavad, tulevad, ostavad ja söövad sealsamas kohapeal.” 

Krissu on saanud palju inspiratsiooni ja tuge nii külastajatelt kui ka teistelt kauplejatelt. „Inimesed tulevad juba teadlikult ostma. Nad ütlevad: „Oh, Krissu Kokkab, siit võib osta!” See on mega-mega suur tunnustus minu jaoks,” rõõmustab Kristina.

 

Uma Mekk tooted

Uma Mekk märgist kannavad hetkel tema juuretisega seemneleib ja jõhvikasinep. „Mõni küsib, kas see on lihaleib – ei, selle maitse annab sinna mõnus röstsibul ja küüslauk,” kirjeldab Kristina oma seemneleiva maitset. Sama eriline on ka tema jõhvikasinep, mis muuseas sobib ideaalselt selle leivaga kokku. 

Kristina soovitab oma sinepit kasutada mitmekülgselt: „Üks klient määris selle liha peale ja pistis ahju. Ta ütles, et pole paremat ahjuliha saanud! Ise söön seda leivamäärdena koos juustuga või liha kõrvale. Jõhvikasinep on ka üliilusa lillakasroosa värviga, mis annab taldrikule efektse garneeringu.”

 

Armastus igas ampsus

Krissu peab toidu juures oluliseks ehedat maitset ja kohalikku toorainet: „Hiina küüslauk versus mu ema kasvatatud sibulad või küüslauk – see kangus, see maitse, see on hoopis midagi muud.” 

Tema armastust kokkamise vastu on lausa kuulda: „Kui ma teen süüa, siis ma laulan samal ajal. Mu härra ütleb, et seda õiget armastust on tunda – igas ampsus on see olemas.”

 

Kust leida?

Krissu Kokkab tooteid saab osta laatadelt, neljapäeviti Elva OTT ja reedeti Otepää OTT turgudelt. Samuti võtab ta vastu tellimusi. Jälgi tema tegemisi Facebookis!

 

Nipp

Leivataigen on siis valmis, kui teed sõrme märjaks ja tekkinud lohk ei vaju kergelt kinni. Samas ei tohi taigen olla ka liiga paks, sest siis leib jääb puine ja kuiv.