Pullijärve Köök&Kohvik
Läti piiri ääres, Misso alevikus asub Pullijärve Köök ja Kohvik, kus noorpaar Alice’i ja Averi kirg kohaliku tooraine vastu on nelja aastaga kasvanud kodusest leivaküpsetamisest mitmekülgseks toitlustusettevõtteks.
„Küpsetasin tegelikult juba linnas elades töö kõrvalt sõpradele-tuttavatele kringlit ja leiba. Tuli nii hästi välja, et kõik soovitasid mul sellega rohkem tegeleda,” meenutab Alice hetke, mil sai alguse mõte oma ettevõtte loomisest.
2021. aastal tõi koroonapandeemia Tartus elanud noored Missosse, kus asus nende suvila. Algul töötasid mõlemad Nopri meiereis, kuid soov oma kohvik luua särises pidevalt hinges. Sama aasta lõpuks leiti sobiv pind ja järgmise aasta suvel avati kohvik.
Tegusad läbi aasta
Pullijärve Köök ja Kohvik on kohanenud hooajalisusega: suviti on avatud kohvik, mis teenindab peamiselt turiste, talvel keskendutakse oma toodete valmistamisele, laatadel käimisele ning catering’i teenuse pakkumisele.
Suvel on kohviku külastajate poolt eriti armastatud Alice’i ema retseptil põhinev seljanka. „Minu emal oli ka kunagi kohvik ja tema alustas seal sellega,” selgitab Alice. „Väga paljud kiidavad, kuidas see on kõige parem seljanka, mida nad kunagi saanud on.”
Pullijärve aastaringselt popimaiks toodeteks on endiselt kringlid ja leib. Eriline õnnestumine on õuna-kaneeli kringel karamelliga. „Need, kes tavaliselt õunaga kringlit ei söö, meie oma söövad! Inimesed ei saagi tihtipeale aru, et seal on õun, sest see läheb nii mahlaseks,” rõõmustab Alice. Purki sai klientide soovil pistetud ka algselt vaid kringlite katteks olnud soolakaramell.
Loominguline kokkamine
Valdav osa retsepte sünnib Alice’il mänguliselt ja sisetunde pealt. „Ma olen selline improviseerija, ma võin võtta retseptiraamatu ja surfata seal, aga väga harva teen retsepti järgi toitu,” tunnistab ta. „Kogun esmalt inspiratsiooni ja siis panen oma teadmistele põhinedes ise toidu kokku.”
Suurt tähelepanu on pälvinud nende ameerikapärased šokolaadiküpsised ja hiljuti hakkasid nad valmistama ka põnevat saia. „Juustu ja küüslaugu lisandiga sai on mõnusalt tasakaalus – seda võib lihtsalt niisama süüa,” selgitab Alice. „See on karaski baasil tehtud, aga mitte odrajahuga, vaid nisujahuga.”
Kõikide toodete valmistamisel kasutavad nad võimalikult palju kohalikku toorainet, mis tagab värskuse ja kvaliteedi. „Jahud tulevad Loonast, piimatooted Noprist ja Andri-Peedo kitsefarmist, munad Anzelika mahetalust,” loetleb Alice. „Suvel saame juurikaid ja maitsetaimi kohalikelt kasvatajatelt.” See lähenemine on andnud mitmetele ettevõtte hõrgutistele ka Uma Meki kvaliteedimärgise.
Raskused on ületamiseks
Tuleviku osas on nad pigem optimistlikud, sest visadust rasketest olukordadest välja tulla neil jagub. „Me oleme praegu kõik läbi elanud – koroona mitu lainet, siis sõda, energiakriis, majanduskriis,” loetleb Averi. „Kui sa juba panustad nii palju aega, energiat ja ressurssi, siis sa ei saa lihtsalt esimese keerulise olukorra peale käega lüüa,” lisab Alice.
Nad usuvad, et just järjekindlus ja kvaliteedi hoidmine on aidanud neil ääremaal vastu pidada. „Kui sul on kvaliteetne toode, tuleb klient ka kaugelt kohale. UMA MEKK Suurlaat on meie lemmik, sest seal käivad inimesed, kes täpselt teavad, mida nad otsivad – puhast ja kohalikku toitu,” tõdeb Alice. Viimane on neile eriti tähtis – „Selleks, et see maaelu siin toimiks, tuleb siinseid tootjaid ja tegijaid toetada. Kohalik tooraine pole lihtsalt silt, see on meie panus piirkonda ja inimestesse,” tõdeb Averi.
Pullijärve Köök ja Kohviku tooteid saab osta nende kodulehelt, Jaagumäe Toidukeskusest, Võru Maksimarketist ning mitmetelt laatadelt, nt Uma Meki laatadelt ja ERMi jõululaadalt.
Fotode autor on Madis Meister.