Kertu seemnetega leib

150g juuretis
500 ml käesooja vett
1 kg rukkijahu
10 g soola
100 g suhkrut
25 g linaseemneid
40 g päevalilleseemneid
40 g kõrvitsaseemneid
25 g seesamiseemneid
5 ml õli

Valmistamine

Esimesel õhtul segada kokku juuretis, 500 ml käesoe vesi ja 250 g rukkijahu. Jätta kaussi üleöö rätiku alla seisma.

Järgmisel päeval segada taignaks eelmisel päeval käärima pandud mass ning 2 tl sool, 1 dl suhkur, 750 g rukkijahu. Tampida hästi läbi. Panna kõrvale 1 peotäis juuretist. Hoida külmas! Lisada umbes seemned. Segada hästi läbi.

Leivavorm katta seest küpsetuspaberiga, mis tuleb õli ja jahuga kokku teha. Tõsta taigen vormi. Siluda märja käega, torgata sõrmega augud (4) sisse, raputada peale seesamiseemneid ja natuke rukkijahu. Panna vormis taigen soojasse kohta rätiku alla kerkima umbes 3- 6 tunniks. Jälgida, et üle ei kerkiks.

Ahi 250°C, küpsetada 15 minutit. Siis 200°C juures veel 50 min. Panna veevann ahju põhja ning küpsetuspaber leiva peale, et leib pealt ära ei kõrbeks. Välja võttes määrida leib võiga või veega kokku ning jätta rätiku alla vormi sisse jahtuma.

Väljatulek 1 kg

Eesti toidupiirkond 2019, Vana Võromaa
Ehe maitse
Uma Mekk logod

Toiduvõrgustiku koordineerimine on rahastatud Võru maakonna piirkondlike algatuste tugiprogrammi 2017-2019 Vabariigi Valitsuse ja Euroopa Komisjoni poolt kinnitatud „Ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava 2014−2020″ -prioriteetse suuna 5 „Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete ja piirkondliku ettevõtluse arendamine” meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine” tegevuse 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks” alaprojekti “Toiduvõrgustiku arendamine” raames.