Piirimäe talu piparkoogid
1,3 kg suhkrut
0,5 l vett
Valmistamine
Suhkur pruunistada ja keeta siirupiks.
600 g läbi hakklihamasina aetud rasvakõrneid, 2 muna, 1 tl soola, 30 g piparkoogimaitseainet, 1 tl sidrunhapet ja 2 tl söögisoodat, 300 g rukkijahu ja umbes 1,6 kg nisujahu.
Kuumale siirupile lisada rasvakõrned, piparkoogimaitseaine, kuumutada keemiseni ja jahutada. Lisada lahtiklopitud munad ja sool. Segada juurde sooda ja sidrunhappega segatud jahud. Sõtkuda ühtlaseks ja võib hakata kohe piparkooke küpsetama. (Järgmisel päeval on taigen mure ja siis tuleb teda seni sõtkuda kuni muutub käesoojuse mõjul plastiliseks).
Glasuur:
1 munavalge
150 g tuhksuhkrut
paar tilka värskelt pressitud sidrunimahla
Munavalge kloppida kergelt vahtu ja hakata lisama osade kaupa tuhksuhkrut, vahepeal võib tilgutada sidrunimahla, kloppida kuni tekib ühtlane läikiv mass, panna pritskotti või kilekotti ja pritsida kohe piparkookidele.
Roosa glasuuri saamiseks lisada eelmisele segule värskelt riivitud ja pressitud peedimahla, samuti tuleb lisada 1 – 2 sl tuhksuhkrut juurde.