Koolituskutse: „Kodus toidu valmistamine müügiks“
Avaldatud: 30 november, 2023
Hea Vana-Võromaal tegutsev kodukokk!
Astu esimene samm oma unistuste suunas ja tule meie korraldatud koolitusele “Kodus toidu valmistamine müügiks”. Koolituselt saad kaasa teadmised, kuidas astuda esimesed sammud kodustes tingimustes toidutootmiseks.
Koolitus toimub 12.12.2023 kell 10-16 Kotkapesa puhkekeskuses, Jeedaskülas, Võrumaal.
Koolitust viivad läbi oma valdkonna spetsialistid PTA-st.
Koolitust rahastab PATEE, koolituse maksumus on 10€ (sisaldab toitlustust).
Registreeru siin.
UMA MEKK jõululaat Kagukeskuses 25.novembril kell 12.00-17.00
Avaldatud: 27 oktoober, 2023
Lastele on eraldi mängu- ja meisterdusala Päkapiku töökojas
UMA MEKK laat Kogukonnafestivalil “Mina tean, kust tuleb minu toit”
Avaldatud: 9 oktoober, 2023
Rõuge kogukonnafestival tõi kokku kohalikud inimesed ja üllatas põnevate teemadega
Septembri alguses Rõuge Ööbikuorus toimunud kogukonnafestival „Mina tean, kust tuleb minu toit“ kasvatas toidu- ja keskkonnateadlikkust ning pakkus maitsmis-, mängu-, osalemis- ja kauplemisrõõmu.
Festivali esimene päev, 8. september, keskendus Rõuge valla haridusasutuste lastele suunatud tegevustele. Teisel päeval, 9. septembril, toimus kohaliku toidu laat Uma Mekk. Lisaks sai osaleda teadlaste ja spetsialistide juhitud aruteludes ja töötubades.
Kõiki loenguid saab nüüd järelkuulata siit!
Festival mitte ainult ei propageerinud keskkonnasäästlikkust, vaid oli ka korraldatud vastavaid põhimõtteid järgides. Kasutati vaid korduvkasutatavaid nõusid ning sorteeriti prügi. Paljud tulid festivalile autot jagades ning Rõuge kandi inimesed saabusid jala ja jalgrattaga.
Osalejad kiitsid ka festivali praktilisi töötubasid. Populaarseimaks osutus Jaapani hapendamiskunsti töötuba, kuid osalejaid jätkus kõikjale: huvi pakkusid nii taimsed pärimustoidud kui ka jäätmevaba köögi kujundamine, inimsõnniku komposteerimine, kodune ilmavaatlus, segaviljelus koduaias ja seemnete kogumine ja säilitamine.
Palju tänulikke kasutajaid leidis festivali lasteala ning kiitust jagus kauplejate valikule – põhifookus oli kohalikul Vana-Võroma toidu- ja joogikraamil ning mahetoidul. Esindatud oli ka kohalik käsitöö. Kokku võis laadaalalt leida üle 50 erinäolise kaupleja.
Ilus ilm ja põnevad jututeemad tõid üritusele kohale 2000 külastajat. Pilte kogu päevast näeb siit: https://photos.app.goo.gl/WRsKZJVpNZe5Agfk9
Ürituse info on üleval ka Facebookis!
UMA MEKK kohvikute ja restoranide nädal!
Avaldatud: 1 oktoober, 2023
Kohvikute ja restoranide nädala eesmärgiks on viia kokku Võrumaa pärandtoidu tootjad, kes on koondunud võrgustikku Uma Mekk, toitlustus- ja turismiettevõtjatega.
Sügisene UMA MEKK kohvikute ja restoranide nädal toimub 6.-15. oktoober 2023.
Osaleb 7 toidukohta.
Kolmekäigulise erimenüü hind on 29 eurot. Kohtade broneerimine vähemalt 24H ette.
Menüüd koos fotodega FB: kohvikutejarestoranidenadal
- Haanjamehe Resto
EELROOG:
Kartulipannkook suitsukala mössi ja marineeritud köögiviljadega / Kardohkapannkuuk suidsukalakreemi ja marineerit aiaviljuga
PEAROOG:
Pikalt küpsenud seakoodiliha ühepajaroa ja krehvtise mädarõikakastmega / Kavvaküdsänü tjulguliha, aiaviläruug ja mõroritkahämmätüs
MAGUS:
Astelpajumarja vahuga täidetud murumuna / Nõgalapaiuvatuga vadsakõnõ
Broneerimine 5216 959, info@haanjamehe.ee
- Maa gurmee kodurestoran
EELROOG:
Latikapall mädarõikakastmega / Latkapall mõroritkasuustin
PEAROOG:
Õunasiidris hautatud pardikoib, kapsas, juustukrõps ja pannikartul / Ubinasiidrin havvutõt pardsikints, kapstas, keesikrõps ja pannikardohk
MAGUS:
Kohupiimapontšik ahjuõunamoosi ja astelpaju jäätisega / Pärimuna ubinasahvti ja nõglapaiu-iätüsega
Broneerimine 5628 4604, maagurmee@gmail.com
- Seto Tsäimaja
EELROOG:
Sõir seente ja sibulaga / Sõir siini ja sibulidega
PEAROOG:
Sea ribiliha kartulitambiga / Tsia küleliha ja kardohkapudõr
MAGUS:
Õunakreem / Ubinavatt
Broneerimine 505 4673, myyk@setomuuseum.ee
- Ööbikuoru Villa restoran Andreas
EELROOG:
Peediterriin mädarõikakreemiga / Peedivorm, man mõroritkakriim
PEAROOG KAHES VALIKUS:
ESIMENE VALIK: Seasisefileest medaljonid kartuligratääni ja jõhvikakastmega / Tsialihatsõõrikõsõ, kardohkavorm, kurõmarasuust
TEINE VALIK: Kohafileest ja kartulist kalakook salati ja tšilli-sidruni majoneesiga / Sudagu-kardohkakuuk saladi ja tsilli-tsitroni majoneesiga
MAGUS:
Pavlova maasikate ja mustikatega / Musokuuk mustkide ja maaskidega
Broneerimine 509 9666, villa@oruvilla.ee
- Mõisa Ait
EELROOG:
Metskitse röstbiif puravike ja trühvlijuustuga / Kabraliha lipsikõsõ tattõ ja tsipähkmäkeesiga
PEAROOG:
Metskitsepada köögiviljade ja ürtidega / Ruug kabra ja aiakraamiga
MAGUS:
Õuna-jõhvika struudel / Ubina-kurõmaratrull
Broneerimine 5668 9049, info@moisaait.ee
- Mooste viinavabriku hotell ja restoran
EELROOG:
Metsaseene supp küüslaugu krõbesaia ja rukkola pestoga / Mõtsasiinist püreruug krõpõ vadsaraasaga
PEAROOG:
Tallelihaga kapsarull pannikartulite ja marineeritud õunaga / Kapstatrull tsilelihaga, praadikardohka ja marineerit ubinaga
MAGUS:
Viinavabriku pavlova jõhvikakreemiga / Viinavabrigu musokuuk kurõmarakreemiga
Broneerimine 5851 4007, info@viinavabrik.ee
- Kohvik Suur Muna
EELROOG:
Suure Muna pastatoru seenetäidisega / Tahtatorokõsõ seenesäsügä
PEAROOG:
Hernesteik jõhvikakastme ning juurviljadega / Tsõõrikane hernekuuk kurõmarakreemi ja aiaviljuga
MAGUS:
Mustsõstra jäätis suvikõrvitsa-ingveri moosiga / Sitiga-iätüs kürvidsä-ingveri sahvtiga
Broneerimine 5866 4668, muna@suurmuna.ee
Avatud talude päev toimub 15.-16. juulil
Avaldatud: 10 juuli, 2023
Üle-eestiline avatud talude päev toimub juba 15.-16. juulil!
Üle Eesti on avatud ligikaudu 300 talu/ettevõtet, enamus taludest on avatud nii laupäeval kui ka pühapäeval.
Vana-Võromaa piirkonnas avavad UMA MEKK võrgustiku liikmetest seekord 15 talu oma uksed ja ootavad teid külla:
Joogitootjad:
- Veinimäe talu (viinamarjaveinid, siidrid, limonaad)
- Pindi veinitalu (puuvilja ja marjaveinid)
- Uue-Saaluse veinitalu (viinamarjaveinid, puuvilja ja marjaveinid, limonaadid)
- Murimäe veinikelder (viinamarjaveinid)
- KODAS (vahuveinid, siidrid, limonaadid)
- Ala-Juusa talu (veinid, limonaadid)
- Uma Tettü (kali, limonaadid, õlu)
Loomadega tutvumine:
- Jaaniraotu talu (tiigikalad, vutid)
- Nopri (lehmad)
- Andri-Peedo talu (kitsed)
- Viinamärdi talu (lambad)
Erinevat avastamist:
- Mooska Suitsusaunatalu (suitsusaunaliha)
- Tarmere (tatra- ja kanepitootmine)
- Kõlleste Garlic (küüslaugu ja sibulakasvatus)
- Süvahavva loodustalu (ürdiaed, ravim- ja maitsetaimede kasvatus)
Lisasime kõik meie talud ühele kaardile:
UMA MEKK taludes näete armsaid taluloomi, saate maitsta ehedat talutoidu, kõndida põldudel, kuulda veinivalmistamisest ja suitsusaunalihast ning mis peamine – näha, mida meie kandis tehakse ja millist maaelu elatakse.
Tutvu talude ja nende programmidega täpsemalt siin: www.avatudtalud.
Homme toimub lastekaitsepäeva laat Võru keskväljakul!
Avaldatud: 31 mai, 2023
Homme kella 15:00-18:00 toimub mahedate ja UMA MEKK laat Võru keskväljakul!
Lisaks laadakauplejatele pakume ka õpitubasid, lastele põnevaid meisterdamisi, tantsulisi etteasteid ja pannkooke!
Tutvu laadakauplejatega siin:
UMA MEKK läheb Maalehe Eakate Festivalile!
Avaldatud: 2 mai, 2023
Maalehe Eakate Festival toimub 11 mai, neljapäeval 9:00-16:00
Ürituse FB leht on leitav siit!
UMA MEKK alalt leiad:
Nipi seafarm – peamiseks müügiartikliks on ehe suitsusauna sink. Sink on valmistatud vanade traditsioonide kohaselt – liha on hoitud 8 päeva soolvees ja suitsutatud 40 tundi suitsusaunas. Lisaks pakutakse sealihast täissuitsuvorsti, suitsutatud parti ning konservi.
Viinamärdi talu – lambapiimatooted nagu jogurtid, jäätised, kõvad juustud, mozzarella ja burrata. Kõik valmistatud enda lammaste või lehmade piimast ja käsitööna!
Tarmere kanepi- ja tatratooted – pereettevõttes valmistatud lai valik tooteid, mis väärindavad tatart ja kanepit. Leidub nii kosmeetikat kui ka toidukraami nagu pastad, näkileivad, õlid, toortatar ja kanepiseemned.
KODAS – KODASe õunaaedades kasvab rohkem kui 9000 õunapuud, mille viljadest valmistatakse rahvusvaheliselt tunnustatud käsitöösiidreid, vahuveine ning põnevaid alkoholivabu jooke.
Lemna – perenaine valmistab käsitööhoidiseid peamiselt enda kasvatatust. Valikus on juustumoosid, maitsesinepid, teravad kastmed ja marineeritud lisandud lihale, riisile ja pastale.
Zerna Ökotalu – tegemist on peretaluga, mille põhitegevuseks on erinevate teraviljade kasvatus ning nendest mahejahu ja -helveste tootmine ja turustamine. Kõik tööd tehakse talus ära pereliikmete endi poolt. 50 hektari maaga ja vaid oma pere töökusega, on tegemist hea näitega, et peretalu saab olla jätkusuutlik ettevõtlusvorm maal. Mahedad odrahelbed, kaerahelbed, rukkihelbed, mitmeviljahelbed, kolmeviljahelbed, erinevad jahud, kruubid, tangud, terad.
Taevaskoja Meejaam – Taevaskoja Meejaamas toodetakse 100% naturaalset ja kodumaist kvaliteetmett. Lisaks meele kasvatatakse talus ka küülikuid.
UMA MEKK läheb Tartu Kevadlaadale!
Avaldatud: 26 aprill, 2023
Tartu Kevadlaat toimub laupäeval, 06.05 Tartu kesklinnas kell 10-16
UMA MEKK on Tartu Kevadlaadal väljas 14 väiketootjaga Vana-Võromaalt. UMA MEKK ala leiate Küüni tänavalt Kalevi poe eest (oleme kaardil punasega märgitud).
UMA MEKK alalt leiad:
Nipi seafarm – peamiseks müügiartikliks on ehe suitsusauna sink. Sink on valmistatud vanade traditsioonide kohaselt – liha on hoitud 8 päeva soolvees ja suitsutatud 40 tundi suitsusaunas. Lisaks pakutakse sealihast täissuitsuvorsti, suitsutatud parti ning konservi.
Viinamärdi talu – lambapiimatooted nagu jogurtid, jäätised, kõvad juustud, mozzarella ja burrata. Kõik valmistatud enda lammaste või lehmade piimast ja käsitööna!
Tarmere kanepi- ja tatratooted – pereettevõttes valmistatud lai valik tooteid, mis väärindavad tatart ja kanepit. Leidub nii kosmeetikat kui ka toidukraami nagu pastad, näkileivad, õlid, toortatar ja kanepiseemned.
VOH limonaadid Tedre talust – talus kasvatatakse ise vaarikaid ja marju ning viimastel aastatel on hakatud neid ka pudelisse villima. Valikus on põnevate maitsetega naturaalsed limonaadid ja mahlad, mis sobivad hästi nii lastele kui täiskasvanutele. Lisaks valmistatakse ka vaarikaõli.
Jaaniraotu talu – talus kasvatatakse erinevaid tiigikalu, samuti vutte. Talu perenaine on tuntud oma hoidiste ja leibade poolest.
Aivar Täpsi – pererahvas valmistab käsitööna nii rukkileiba kui kodust kalja ja õlut.
Urvaste mesi – Mesi on korjatud Võrumaa metsadest ja niitudelt, Otepää kõrgustiku Uhtjärve ürgoru piirkonnast.
Siidrimõisa lihaköök – lihaköögis suitsetatakse maitsvat liha, mis jälgib kindlaid põhimõtteid: kasutakse värsket eestimaist sealiha, aeglane küpsemine (12-16 tundi), lisatakse vaid meresoola ja naturaalset lepasuitsu (ei kasuta nitritit, fosfaate ja teisi säilitusaineid), ei süstita lihasse vett ega teisi aineid, me ei keeda liha enne suitsutamist. Lisaks leivale pakutakse ka värkset leiba ja lihakaid võileivamäärdeid.
Villagu talu – talus kasvatatakse astelpajusid ning väärindatakse neid erinevateks toodeteks, millest populaarseim on astelpajutoormahl.
Kõrgemäe talu – talus valmistatakse enda lehmade mahepiimast erinevaid käsitööjuustusid.
KODAS – KODASe õunaaedades kasvab rohkem kui 9000 õunapuud, mille viljadest valmistatakse rahvusvaheliselt tunnustatud käsitöösiidreid, vahuveine ning põnevaid alkoholivabu jooke.
Lemna – perenaine valmistab käsitööhoidiseid peamiselt enda kasvatatust. Valikus on juustumoosid, maitsesinepid, teravad kastmed ja marineeritud lisandud lihale, riisile ja pastale.
Veinimäe – Veinimäe talu mahe viinapuuistandikus kasvab üle 2000 viinamarjataime, millest valmistatakse käsitööveine, siidreid ja mahlajooke.
UMA MEKK märk omistati rekord arv toodetele!
Avaldatud: 21 aprill, 2023
UMA MEKK esimesse taotlusvooru laekus rekordarv taotlusi, kokku 24 taotlust 9 ettevõttelt.
UMA MEKK märgi saavad taotleda tooted, mille tooraine pärineb vähemalt 50% ulatuses Vana-Võromaa piirkonnast ning mis on toodetud kohalike ettevõtjate poolt. Toode peab olema GMO ja e-ainete vaba.
Märk omistati järgmistele toodetele:
- Veinacher (Murimäe Vein OÜ)
- Ukulele (Murimäe Vein OÜ)
- Ubinaveina Ice (Murimäe Vein OÜ)
- Victoria (Murimäe Vein OÜ)
- Palukas (Murimäe Vein OÜ)
- Vikker Murimäe Vein OÜ
- Cydonia Murimäe Vein OÜ
- Lavendula Murimäe Vein OÜ
- Valge sõstar Kõivsaare OÜ (Uue-Saaluse)
- Vaarika-põldmarja-roosiõie limonaad (FIE Raivo Teder, Tedre talu)
- Vaarika-õuna-leedriõie limonaad (FIE Raivo Teder, Tedre talu)
- Viinamarja Naps (Veinimäe OÜ)
- Astelpajutee piparmündiga (Ain Marran FIE, Villagu talu)
- Astelpajuõli (Ain Marran FIE, Villagu talu)
- Valgesõstravein (Toosikatsi OÜ)
- Must-punane sõstravein (Toosikatsi OÜ)
- Mustsõstramull (Uma Tettü MTÜ)
- Mustsõstra-ingveri shot (Uma Tettü MTÜ)
- BBQ seakael mustsõstra glassuriga (Rannapubi OÜ)
- Suitsutatud vürts peekon (Rannapubi OÜ)
- Suitsutatud seasabad (Rannapubi OÜ)
Lisaks sai UMA MEKK rikkamaks kahe kohalikust toorainest inspireeritud menüüga:
- Mäe Peremehe Pühapäevaeine (Agrieta OÜ, Kalda Loodustalu)
- Vargamäe Sahvri saladused (Agrieta OÜ, Kalda Loodustalu)
Uute toodete fotod on tehtud Tinka Foto (Ladvamaja OÜ) poolt ja nende tegemist on toetatud PRIA Meede 16.4 poolt.
Tule 1. juunil lastekaitsepäevale ja laadale!
Avaldatud: 17 aprill, 2023
1. juunil tähistame Võrus lastekaitsepäeva.
Ühendame Võru jaoks kaks olulisemat teemat: lapsed ja tervislik toit. Ürituse raames toimub lisaks kõigele muule ka laat, kuhu on oodatud kauplema kõik kohalikud toidutootjad. Eriline fookus on ürituse raames mahetoidul ning selle propageerimisel.
Ürituse üks eesmärkidest on viia kokku toidutootjad ja toitlustajad. Seega üritusele on eriti oodatud kõik, kes soovivad leida enda toodangule uusi turustusvõimalusi ja luua tutvusi toitlustusasutustega.
Registreeru kauplejaks siin: https://forms.gle/oAxqLZPzMTaHXEzdA
Üks laadakoht ilma elektrita on 3m ning selle maksumus on 5€+KM.
Üks laadakoht elektriga on 3m ning selle maksumus on 15€+KM.
Üritust korraldavad UMA MEKK ja Võrumaa Arenduskeskuse Mahe ja Muhe.
Võta korraldajatega ühendust:
Kristin (53494250, kristin.krinal@umamekk.ee) või Kaja (56953206, kaja.keskula@vorumaa.ee)
Jälgi ürituse infot ka sotsiaalmeedias!